Столичанин е изкарал 4 млн. лв. за година

Двама софиянци и бургазлия заработили общо 12 млн. за година

Столичанин е изкарал 4 млн. лв. за година | StandartNews.com

София. Общо 44,4 млн. лв. са заработили първите 25 граждани, които са обявили най-високи доходи от миналата година. Това сочат данните на НАП от обработените до този момент годишни данъчни декларации за облагане на доходите.

 

На първо място е 45-годишен мениджър от София, чийто доход за година е 4 млн. лв. Това прави около 330 хил. на месец и е най-високият доход, обявен в обработените досега от НАП годишни данъчни декларации. На второ място също е софиянец, който за година е изкарал 3,9 млн. лв., а на трето място е бургазлия с 3,8 млн. лв. И тримата управляват фирми. Последният има и сериозни доходи от продажба на дялове в компании или на имущество. От данъчните им декларации обаче не става ясно дали са акционери или само мениджъри на заплата. Първите 25 най-богати, които досега са обявили доходите си, са заработили общо 44,4 милиона лева. В топ 25 на най-богатите българи присъстват и хора от Стара Загора, Ловеч, Шумен, Варна и Русе.

 

Общо 95 млн. лв. доходи от наеми през 2013 г. са декларирани в подадените до този момент в цялата страна годишни декларации за облагане на доходите.

 

В същото време 1340 млади семейства са посочили в декларациите си, че искат да ползват облекчението за ипотечни кредити. Обща сума на лихвените плащания, с която младите семейства са намалили данъчната си основа, възлиза на 4,7 млн. лв. Това означава, че те ще платят 470 хил. лв. по-малко данъци.

 

От началото на годината до 20 февруари в цялата страна са подадени общо 67 хил. декларации за облагане на доходите на физическите лица от 2013 г. Това е с 30% повече от същия период на миналата година, когато в НАП са постъпили 52 000 документа.

 

До 20 февруари 2014 г. по интернет, подписани с електронен подпис, са изпратени 5674 данъчни декларации. Консултации за попълването на декларации и внасянето на данъци гражданите могат да получат от Информационния център на НАП на тел. 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай