Стимулират банките да кредитират повече

Стимулират банките да кредитират повече | StandartNews.com

Нулева лихва за свръхрезервите на банките определи БНБ. Нулевото ниво на антицикличния буфер, приложим към кредитни рискови експозиции, ще важи да за първото тримесечие на 2016 г., съобщиха от Централната банка.

Така с разходите на банките за трансфери и други обслужването става с отрицателна лихва.
"Това е крачка към насърчаване на търговските банки да не държат прекомерно много резерви в БНБ. Ефектът е по-скоро психологически, не толкова върху политиката на отделните банки", коментира банковият експерт и бивш вицепремиер Даниела Бобева по БНР. По думите й свръхрезервите в банковата система са около 7 млрд. лева, а банките трябва да бъдат провокирани да кредитират повече. Високата ликвидност може да ги направи непредпазливи в избора на проекти. Свитото кредитиране обаче е по-опасно за системата, каза Бобева.

"Ние сме в една нисколихвена среда по депозитите - навсякъде, не само в България. Алтернативите за банките, ако те не държат свръхрезерви в БНБ, са много ограничени. Ако изобщо има някакъв ефект, от това ще спечели правителството, тъй като една от алтернативите е насочването на тези ресурси към държавните ценни книжа", обясни Бобева.

През май м. г. БНБ определи капиталов буфер за системен риск в размер на 3% от рисково-претеглените експозиции в страната, формирани от банките. Месец по-рано БНБ направи промени в подзаконовата нормативна уредба, с което въведе различни видове капиталови буфери - освен за системен риск и предпазен капиталов буфер, специфичен за всяка банка антицикличен капиталов буфер, буфер за глобална системно значима институция и буфер за друга системно значима институция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай