Стига вопли за газовата глоба,  ще си върнем със съд 77 млн. евро

Във всички държави с пълна либерализация цените на синьото гориво са по-високи, отколкото у нас

Стига вопли за газовата глоба,  ще си върнем със съд 77 млн. евро | StandartNews.com


Европейската комисия наложи глоба от 77 млн. евро на "Българския енергиен холдинг“ заради "злоупотреба с монополно положение" в периода юни 2010 г. - януари 2015 г. 
Какво означава това за нас, обикновените хора?
На първо място това означава, че някои хора от държавната администрация не са си свършили работата още по времето на преговорния процес преди подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС през 2005 г.
Още тогава преговарящите от наша страна е трябвало да обяснят ограничителните условия относно доставките на природен газ, пред които е изправена България. Ние имаме дългосрочен договор с "Газпром експорт" за доставки на синьо гориво. Той изтече в края на 2012-а година и беше подновен за нов 10-годишен срок - до 31-ви декември 2022 г. Според условията на този дългосрочен договор България в лицето на своите правителства няма никаква вина за злоупотреба с монополно положение, тъй като има трета страна - Русия, която би трябвало да се откаже от клаузата Take-or-pay (б.ред. - от англ. вземай или плащай), за да допусне друг участник до тръбата да доставки на природен газ. А на практика дори и при желание на руската страна това няма как да стане, тъй като на входа на тръбата единствен доставчик е "Газпром експорт" и няма възможност друг търговец да влезе. Така че това са естествени ограничителни условия, за които България няма никаква вина. Ако обаче по време на преговорния процес бяхме заявили пред ЕК тези ограничения, щяхме да договорим дерогация и нямаше да плащаме такава солена глоба. А сега вече сме в ситуацията "станалото - станало". 
На второ място, ЕК ни осъди за "злоупотреба с монополно положение" на чисто хипотетична, а не на реална основа. Защото не само за периода юни 2010-а - януари 2015-а, но дори и днес, 
4 години по-късно, няма откъде да дойде друг газ, освен от Русия - нещо, което е добре известно и у нас, и в Брюксел. Освен това се оказа, че не ние контролираме тръбата от Исакча през Румъния до нашата граница - контролира я румънският енергиен регулатор, който отказва всякакъв достъп до нея. Нека дойде някой от Брюксел и ни обясни, ако евентуално бяхме дали достъп до тръбата, откъде щеше да дойде друг газ, освен от Русия? Така че дори и да се бяхме съгласили да се приватизира "Булгартрансгаз" - реално досега нямаше кой да се появи в началото на тръбата, за да доставя газ на България, а и сега няма! А дори и да се появи сега - остава си клаузата Take-or-pay, която докато не отпадне - за каква либерализация на доставките говорим?!? 
Не на последно място - аз правих едно подробно изследване, което показва, че през последните 4 години цените на природния газ в България са най-ниски от целия ЕС, въпреки че пазарът у нас все още не е либерализиран. Пита се в задачата - защо тогава ЕК толкова настоява да либерализираме пазара? За да се повишат и у нас цените на природния газ ли?! Та нали сами видяхме, че след либерализацията на електропазара цените на електроенергията у нас на свободния пазар непрекъснато растат и бизнесът постоянно негодува от това!
Поради всичко това след многобройни разговори с колегите от БЕХ установих, че те са, така да се каже, нахъсани, България да подаде иск срещу Европейската комисия, който, те са почти убедени, че ще спечелим. Така че сега ще трябва да платим тези 77 млн. евро, но след спечелването на нашия иск срещу Еврокомисията ще можем да си ги върнем обратно, включително с лихвите. Разбира се, тук трябва да признаем и фактът, че ЕК не ни наложи глоба в пълния размер - т.е. 10% от оборота на БЕХ, което би било около 340-350 млн. евро. Много е важно веднага да се спомене, че подобни антитръстови мерки не са еднократни, а се налагат циклично до решаването на проблема с монопола. А сега отпада възможността за налагане на многократна глоба и второ, отпада претенцията на Брюксел за раздържавяване на "Булгартрансгаз". Така че от всички възможни тежки варианти на нас ни се налага възможно най-лекият, което означава, че макар и да не е избягната глобата, все пак е правителството е постигнало някакво споразумение за многократното й намаляване. 
Разбира се, определена вина за налагането на тази санкция на БЕХ има и шефът на "Овергаз" Сашо Дончев, който е "спусъкът", активирал процеса за наказателното дело срещу България. Не трябва да се забравя обаче, че неговата претенция за доставки на газ в рамките на тези 10% извън клаузата Take-or-pay, което е около 300 млн. куб. м годишно, създаде проблем през декември 2015-а г., когато руската страна отказа неговите заявки. В резултат всички ние си спомняме, че посрещнахме новата 2016-а година на нокти. След намесата на премиера Бойко Борисов "Булгартрансгаз" оттогава и досега закупува тези количества газ в режим на свръхкапацитет. В резултат потребителите на "Овергаз мрежи" заплащат по 18-20 лв. на 1000 куб. м газ повече от нормалната му цена.

Записа Белчо Цанев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай