Става още по-скъпо! Математик изчисли инфлацията за май

Получава се дисбаланс между многото търсене и малкото предлагане, каза Лъчезар Томов

Става още по-скъпо! Математик изчисли инфлацията за май | StandartNews.com

Математикът Лъчезар Томов прогнозира над 16% инфлация през май, а може би и 17%, ако не се задействат ефектите от мерките. „Инфлацията досега се движи ускоряващо се, т.е. инфлацията сега усилва инфлацията следващия месец. До момента това е била динамиката, за да се пресече тя трябва да се взимат по-сериозни мерки“, заяви той пред bTV. 

Според Томов една от причините за първия етап от инфлацията през 2021 г. е била свързана със смущенията в търсенето и предлагането заради епидемията от COVID19. 

„Когато имаше затваряния и намаляване на активността, хората променят търсенето на едни стоки и услуги с други. Производството, което трябва да отговори на това търсене, то не е налично заради затворени фабрики и болни работници. Получава се дисбаланс между многото търсене и малкото предлагане, и се вдига цената“, поясни математикът.

Той добави, че и войната в Украйна е довела до повишаване цените на горивата. „Една голяма война винаги увеличава риска. Като това се случи, хората калкулират този риск в цените. Инфлацията е свързана и с отрицателните лихви, които имаше. Затова сега банките отново вдигат лихвите, за да могат хората пак да спестяват“, заяви още Томов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай