"Стандарт" награждава младите банкери

"Стандарт" награждава  младите банкери | StandartNews.com

Днес ще стане ясно кои са младите надежди в банките - тези, които след години ще заемат местата на днешните утвърдени и авторитетни шефове на българските трезори. Тази вечер "Стандарт" за първи път ще раздаде наградите в своя конкурс "Новата генерация: Банкерите", в който участват млади експерти от кредитните институции у нас. В тази важна и отговорна работа имахме подкрепата на Асоциацията на банките в България и Фондация "Атанас Буров". Класацията е направена в пет категории - "Бърз старт", "Млад експерт", "Социална ангажираност", "Кариера без граници". Голямата награда е "Млад банкер 2015". Обществен съвет от изтъкнати икономисти, финансисти и университетски преподаватели класираха кандидатите. В журито са доц. Даниела Бобева от БАН, доц. Стоян Александров от УНСС, доц. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ, проф. Стефан Вачков - Икономически университет Варна, проф. Боян Дуранкев - УНСС, Бисер Манолов - член на надзора на ФГВБ, Олег Недялков - основател на "Доверие обединен холдинг", проф. Гарабед Минасян - БАН, проф. Емилия Миланова - УНСС, Владимир Ташков - изпълнителен директор на Фондация "Буров", доц. Емил Хърсев - УНСС. Те отделиха от ценното си време и оставиха на заден план важните си ангажименти, за да се запознаят с кандидатурите и да дадат своите оценки. За да бъдат прецизни, членовете на журито инициираха неформална среща с номинираните от банките участници в конкурса. Разговорът беше като на равни с равни, макар че повечето от членовете на Обществения съвет са били преподаватели на мнозина от номинираните. Всеки от кандидатите разказа за своята кариера, за предизвикателствата, с които се е справил, и за бъдещите си планове.

Младите банкери представиха свои оригинални и задълбочени виждания за състоянието на българската банкова система, за перспективите и за банката на бъдещето.

Кандидатите показаха много сериозни познания за европейските и световни категории и регулации на надзора и как да се приложат тези практики у нас. Казаха и това, което маститите банкери не се осмеляват - че 28 банки са твърде много за страна като България и съвсем скоро предстоят консолидация и сливания.

Днес оценките на журито ще бъдат сумирани и довечера победителите ще са ясни. Имената им ще бъдат огласени на церемония в най-новото художествено пространство в София - Националната галерия "Квадрат 500", зала 19 -сред шедьоврите на майстори като Гоя, Рембранд и Салвадор Дали, събрани в изложбата "Европейска графика XVII-XX в."
Събитието ще се излъчва на живо от Канал 3.

Кои са номинираните

1. Анна Атанасова, СИБАНК

Само за 2 години Анна Атанасова се издига от началник-отдел до директор на една от ключовите дирекции в банката - "Малки и средни предприятия". Откакто тя е директор, продажбите в кредитите растат с над 20% всяка година, а кредитният портфейл в сектора се е увеличил двойно.

2. Кирил Величков, СИБАНК

Той е добре познат в централата на KBC Груп в Брюксел, защото работи активно по европейски проекти там, а от октомври 2015 г. е мениджър на групата в European Financial Instpuments Competence Centre. От 10 г. е преподавател в НБУ, от 11 г. е доктор по икономика със специализация европейски фондове. Представлява КВС Груп в работна група в рамките на Виенската инициатива, и т.н.

3. Румен Радушев, Пощенска банка

Румен Радушев е гръбнакът на частното банкиране на кредитната институция, началник-управление "Индивидуално банкиране и алтернативни канали". Кариерното му развитие може да се нарече "история на успеха", защото започва от най-ниското стъпало и за кратък срок стига до управление на неколкостотин служители.

4. Дончо Донев, Пощенска банка

Дончо Донев е началник-управление "Капиталови пазари" и отговаря за управлението на огромни активи и пасиви. Под неговото ръководство Пощенска е обявена за най-активната банка на местния паричен пазар. Силно социално ангажиран - освен с водещо участие във всички социални инициативи на банката, е доброволец към Министерството на спорта за работа с младежи от уязвими групи.

5. Елица Костова, Д банк

Елица Костова е директор "Планиране, контрол и финансова отчетност". Специалист по планиране и бюджетиране, работила е и в областта на лизинга. Трупа опит в няколко банки в България на ръководни длъжности.

6. Кирил Георгиев, Обединена българска банка

Кирил Георгиев ръководи отдел "Местни клиенти и проекти" в дирекция "Големи корпоративни клиенти". Тръгнал от позицията на стажант, израства до сегашната си длъжност за три години. Има две магистърски степени - по финанси в УНСС и по авиационна техника и технологии от Техническия университет. Освен финансов анализатор той е и сертифициран пилот.

7. Деян Стоилов, ОББ

Деян Стоилов е старши анализатор в "Корпоративен риск" с множество сертификати в областта си. Активен обучител е в банката в областта на риска и финансовия анализ. Бакалавър е по "Компютърни системи и технологии" от ТУ и магистър МИО в УНСС.

8. Николай Димитров, Българска банка за развитие

Началник-управление "Корпоративно банкиране", едновременно с това преподава "Сливания, придобивания и корпоративно преструктуриране" в УНСС, има докторска степен по икономика от УНСС.

9. Боян Стефов, Банка ДСК

Шеф на направление "Корпоративно банкиране", един от агентите на промяната и основен двигател в процеса на предприетата от Банка ДСК трансформация на бизнес модела - така е представен Боян Стефов в анотацията на банката за участие в конкурса.

10. Добромир Добрев, Райфайзенбанк, България

Член на управителния съвет с ресор "Корпоративно банкиране". Няколко години е управител на "Райфайзен лизинг", а в момента е и председател на контролния съвет на лизинговото дружество.

11. Михаил Комитски, СЖ Експресбанк

Михаил Комитски е директор "Специализирани финансови услуги", управител на Sоgelease България и на СЖ Факторинг, член на съвета на директорите на BRD Sogelease Румъния. Магистър по приложна икономика от университета Дофин в Париж, а преди това учи икономика в Ница. Води лекции по макро и микроикономика в два френски университета. Започва кариерата си като стажант в Сосиете Женерал във Франция.

12. Цветан Петринин, Ти Би Ай Банк

Възпитаник на УНСС, НБУ и INSEAD в Сингапур, неговият сегмент е потребителското банкиране. Освен в България е работил в банки в Русия, Украйна и Румъния.

13. Виржиния Алексиева, Canosa Capital, Лондон

Биографията на Виржиния Алексиева е като географски справочник - учене и работа в София (пълна отличничка на Математическата гимназия), Торонто, Милано, Хилверсъм - Холандия, Лондон. Започва като финансов стажант в Nike, след това е финансов анализатор в Lazard, след това в Goldman Sachs equity strategist в Canosa Capital, Лондон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай