S&P удари кредитния рейтинг на Румъния

Кредитният рейтинг е понижен заради увеличението на бюджетния дефицит

S&P удари кредитния рейтинг на Румъния | StandartNews.com

Световната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P) понижи перспективата на оценката си за кредитоспособността на Румъния от "стабилна" на "негативна" заради увеличението на бюджетния дефицит, предаде агенция Аджерпрес. "Стандард енд Пуърс" потвърди кредитен рейтинг на Румъния "BBB-/A-3".

Отклоненията, предизвикани от високите разходи на предишното правителство, принудиха сегашното ръководство на Румъния да ревизира фискалните цели за 2019 г. и 2020 г. на фона на забавяне на икономиката. Планираните увеличения на заплати и пенсии ще допринесат за вече същественото задълбочаване на дефицита по текущата сметка през 2020 година, посочва рейтинговата агенция.

"Стандард енд Пуърс" очаква догодина в Румъния да започне процес на съществена фискална консолидация, но строгият бюджет и нестабилността на политическата среда са рискове за сбъдването на този сценарий. В резултат рейтинговата агенция е решила да ревизира перспективата на рейтинга на Румъния от "стабилна" на негативна, се посочва в прессъобщение на "Стандард енд Пуърс", предава БТА.

Понижаването на перспективата на кредитния рейтинг отразява рисковете за икономическата и фискалната стабилност на Румъния, в случай че властите не успеят да стабилизират и консолидират бюджетната стратегия, включително в резултат на плановете за прилагане на нови увеличения на пенсиите догодина, посочва "Стандард енд Пуърс".

Агенцията предупреждава, че може да понижи още рейтинга на Румъния през следващите 24 месеца, ако фискалните и външните дисбаланси продължат да се задълбочават и продължат по-дълго от очакваното.

"Стандард енд Пуърс" предупреждава, че забавянето на икономиката ще засегне приходите на правителството, което пък ще доведе до нов бюджетен натиск. Според макроикономическия сценарий на рейтинговата агенция нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) на Румъния ще остане близо до три процента до 2022 година.

Агенцията прогнозира, че бюджетният дефицит ще достигне 4,3 процента от БВП през 2019 г. и 4 процента през 2020 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай