Стачка в "Луфтханза" парализира Европа

Стачка в "Луфтханза" парализира Европа | StandartNews.com

Берлин. Германската авиокомпания "Луфтханза" ще изпълни само 32 от над 1700-те запланувани полета за деня, заради предупредителна стачка на служителите. Ще бъдат отменени и част от утрешните полети.

Обновените данни на сайта на авиокомпанията сочат, че са отменени практически всички вътрешни и европейски полети. Засегнати са и междуконтиненталните превози.

Компанията препоръчва на пътниците преди да тръгнат към летищата, да се информират за ситуацията на нейния сайт www.lufthansa.com. Закупените билети могат да се преиздадат за други дати или стойността им да бъде възстановена при желание на пътниците.


Синдикатът „Ver.di", който е организатор на стачката, настоява за повишаване на заплатите с 5,2% за всичките 33 хиляди служители в „Луфтханза". Профсъюзът, представляващ интересите на 33 хиляди служители на авиокомпанията, обяви в петък решението да стачкува за по-високи заплати, защото предложеното увеличение от ръководството бе определено като "скандално".

Друга причина е и планираното разширяване на нискобюджетната авиокомпания „Джърмануингс".

Стачката ще засегне всички най-големи летища в Германия, сред които в Мюнхен, Щутгарт, Дюселдорф, Франкфурт, Хамбург и Берлин, включително тези от и до София от Мюнхен и Франкфурт.

Преди един месец Луфтханза беше принудена да анулира близо 700 полета по вътрешни и международни линии също заради стачка на наземния персонал

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай