Срив на лихвите и през ноември

Срив на лихвите и през ноември | StandartNews.com

Поскъпват потребителските кредити в лева и заемите за бизнеса в евро

Банковите лихви по депозитите и кредитите продължават да се понижават и през ноември, сочи статистиката на БНБ. Изключение правят само лихвите по потребителските кредити в лева и по заемите за бизнеса в евро, които през ноември се увеличават спрямо предходния месец. Очаквано най-ниски са лихвите по новите фирмени влогове - средно 1,45% за тези в лева и едва 1,01% в евро. В сравнение с година по-рано спадът е съответно с 0,55 и 1,21 на сто. Новите депозити на гражданите през ноември носят средна доходност от 2,46% за тези в лева и 2,29% за тези в евро. Намалението спрямо ноември 2013 г. е съответно с 1,51 и 1,32 процента. Причината за това голямо намаление на доходността от най-популярните сред населението инвестиции - банковите влогове, е голямото количество пари, събрани в трезорите, както и нежеланието на гражданите и бизнеса да взимат нови заеми, което се наблюдава през последните години.

С падането на лихвите по депозитите се понижават и лихвите по повечето кредити. Но има няколко изключения. През ноември годишният процент на разходите, който включва лихвите и всички такси, на потребителските кредити се повишава спрямо октомври с 0,33% до 12,32%. Лихвите по заемите за бизнеса в евро се вдигат с 0,25% до 6,16%, ако са на стойност до 1 млн. евро, и с 0,71% до 7,80%, ако са на стойност над 1 млн. евро.

Фалшифицират най-често банкнотите от 20 лева

Най-фалшифицираната българска банкнота е тази от 20 лв. От общо 968 броя неистински банкноти, хванати през периода април-юни в България, над 53% се падат на двайсетолевката, показва статистиката на БНБ за парите в обращение. На второ място са 10-те лева, няма столевки сред засечените фалшификати. В сравнение с второто тримесечие на 2013 г., подправените банкноти са с 86 по-малко. Сред чуждите валути най-фалшифицирано е еврото. От монетите най-любима на мошениците е паричката от 50 ст.

През второто тримесечие на 2014 г. от паричното обращение са извадени 17,5 млн. негодни банкноти, което е с 1,5 млн. по-малко от първото тримесечие. Най-амортизирана е банкнотата от 10 лв., която съставлява 30% от всички извадени от обращение пари, следвана от двадесетолевката. За периода април-юни са бракувани и дадени за претопяване 289,8 хил. броя монети. Към 30 юни 2014 г. парите в обращение в България възлизат на 10,532 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай