Спят пред БНБ заради уникална монета. Кой може да купи

Ще я дадат и на някои банки

Спят пред БНБ заради уникална монета. Кой може да купи | StandartNews.com

Опашки от колекционери и ценители се чакат пред Българската народна банка утре. 

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета по случай 175 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев.

Монетата е от серията "Българско възраждане", ще бъде пусната в обращение от 3 януари 2023 г. на цена от 114 лева

На лицевата страна на монетата са изобразени емблемата на БНБ с годината "1879" върху лентата; в полукръг горе надпис "БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА", а долу – годината на емисията "2023" и номиналната стойност "10 ЛЕВА".

На гърба на монетата е изобразен Христо Ботев, вдясно – надпис "175 ГОДИНИ" и подписът му, а отгоре в полукръг – надпис "ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ".

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. "Княз Александър I" № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София на ул. "Михаил Тенев" № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК, KBC Банк България, Първа инвестиционна банка, Тексим Банк и Централна кооперативна банка.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

Новата монета ще бъде предоставена на банките за продажба до края на работния ден на 3 януари 2023 г.

Да инвестираме ли в монети? Плюсове и минуси 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай