Сряда,

Спряха изпомпването на газ от Чирен. Защо?

От: Стандарт -
615
Спряха изпомпването на газ от Чирен. Защо?
A
A
A

Преустановено е черпенето на синьо гориво от газохранилището в Чирен. Това съобщи премиерът Кирил Петков в понеделник като уточни, че в единственото ни газохранилище има още капацитет за изпомпване.

Причина за спирането на изпомпването са мерките за енергийната сигурност на страната ни, ако се развие най-лошият сценарий в конфликта на Русия и Украйна. 

"Капацитетът в Чирен си остава. Следи се дали можем да допълним Чирен. Едновременно с това говорим с ЕК, в случай че има пълно прекъсване на газ от Русия, дали може да имаме частично спиране на нашия експорт на ток, така че да заместим мощностите. Едновременно с това гледаме дали можем да купим втечнен газ през гръцката връзка", заяви премиерът Петков.

Той добави, че правителството работи по всички възможни варианти, за да се гарантира енергийната сигурност на България и при най-лошия сценарий между Русия и Украйна.

Проблемът с празните газови хранилища засяга цяла Европа, а "Чирен" е единственото газохранилище, с което България разполага. Наскоро стана ясно, че техническите количества в него са паднали до 26%, при средна запълненост на европейските газохранилища от над 35 на сто. Прекратяването на добива на газ от "Чирен" може да доведе до проблеми и за търговците на синьо гориво, които имат сключени договори с "Булгартрансгаз" за складиране на природен газ в газохранилището, пише dir.bg.

Вчера за САЩ заминаха министрите на финансите и енергетиката Асен Василев и Александър Николов, както и шефовете на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и АЕЦ "Козлодуй". Целта на визитата е да търсят възможности за газова диверсификация.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички