Спря търговията ни по шосе с Русия

Спря търговията ни по шосе с Русия | StandartNews.com

София. Спря търговията ни по шосе с Русия. От две седмици няма руски разрешителни за международен автомобилен превоз на товари, алармираха износители. Огромни количества плодове, зеленчуци, козметика, лекарства, вина и др. стоки чакат да бъдат превозени до необятния руски пазар, а търговците ни търпят загуби. Български компании пък не могат да внесат необходимите за работата им материали и стоки.

От 18 октомври всички руски разрешителни - 10-те хиляди от официалната квота и 2-те хиляди допълнително доставени са изчерпани, потвърдиха и от ИА "Автомобилна администрация" (ИААА).

Основната причина за липсата на разрешителни е, че по време на бившия министър на транспорта Александър Цветков не е договорено с Москва увеличение на квотата ни на базата на драстично нарасналия износ, заяви Георги Минчев, председател на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика (НСБС).

Заседанието на междуправителствената комисия в Москва било претупано поради неяснотите около АЕЦ "Белене". От липсата на разрешителни сега най-силно са засегнати износителите на десертно грозде и облекла, твърди Минчев. Според него технически е невъзможно да се достави втора допълнителна квота разрешителни. Никой в Русия обаче няма да се ангажира преди предстоящите парламентарни избори да се договаря по проблем, който си е само наш, смята Георги Минчев.

От две седмици правим всичко възможно да договорим допълнителни разрешителни, заяви шефът на ИААА Валентин Божков. Изпратихме в Москва делегация, три писма, много имейли и дори обосновка, която ни поискаха, каза Божков. Транспортният министър Ивайло Московски е запознат с проблема и търси спешна среща с руския си колега за разрешаването му, обясни още Валентин Божков.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай