Спираме ли да внасяме руско гориво? Новини от Христов

С напредването на войната логистично не може да се достави гориво

Спираме ли да внасяме руско гориво? Новини от Христов | StandartNews.com

Министърът на енергетиката Росен Христов съобщи, че първите доставки на свежо ядрено гориво от компанията „Уестингхаус“ ще станат през средата на 2024 година. Тогава по план ще бъде заредено гориво в 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“, обяви той в „Лице в лице“.

„Първото зареждане е частично. Горивото е съобразено с изискванията за безопасност и е съвместимо с руското гориво. Това е напълно безопасно. Проучихме всички опции. В Чехия вече има успешен случай, както и в други държави. Сигурни сме, че техническото решение е най-доброто за пети блок“, добави той.

Договорената цена е идентична с тази на руското гориво, уточни Росен Христов.

„За първи път „Уестингхаус“ ще изработва касетите и доставката на горивото. Те ще инсталират тяхната система за вътрешнореакторен контрол. Двете системи ще работят паралелно първоначално. За шести блок сме пред подписване на договор с „Франатом“. Това ни дава диверсификация – два напълно различни източници“, категоричен е министърът на енергетиката.

"Спираме да внасяме руско гориво. С напредването на войната логистично не може да се достави гориво. Фериботът не може да мине под Кримския мост е една от причините. Компанията „Твел“ обяви, че имат затруднения и проблеми. 2023 година няма да могат и да искат да доставят. Изправени сме пред факта, че руско гориво не можем да доставяме", допълни Христов.

От тази година отработеното ядрено гориво е спряло да бъде извозвано, а руската фирма „Маяк“ е с отнет лиценз, а ще се преговаря с европейска компания.

„В момента временно съхранява това гориво. Имам капацитет за съхранение от 100 години“, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай