Спасяват парите от ЕС

Спасяват парите от ЕС | StandartNews.com

Пари от действащите досега оперативни програми на ЕС ще може да се ползват и след края на 2015 г. Европейската комисия прие преработени Насоки за приключване на програмите на ЕС за периода 2007-2013 г., съобщиха от пресслужбата на ЕК в София. От съобщението става ясно, че ЕК търси повече гъвкавост при прилагането на съществуващите правила за приключване на програмния период, така че никоя от страните да не загуби средства. Очевидно се откриват възможности за ползване на парите и след края на 2015 г., така че те да бъдат напълно усвоени. Това е много добра новина за България, тъй като досега от общия обем на старите оперативни програми в размер на 15,68 млрд. лв., реално изплатените суми са 12,54 млрд. лв. или 80%. Досега крайният срок за разплащане на средства по тези програми беше краят на 2015 г.

Във вчерашното съобщение на ЕК се цитира еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу. Тя казва, че комисията работи в тясно сътрудничество с правителствата на България, Хърватия, Чехия, Унгария, Италия, Румъния, Словакия и Словения, за да им помогне да извлекат максимума от оставащите им европейски фондове за периода 2007-2013 г. в рамките на приложимите правила, които изискват тези средства да бъдат изразходвани до края на 2015 г. След Европейския съвет от декември 2014 г. поехме ангажимент да намерим решения, които да гарантират бързото и ефективно използване на заделените средства за програмния период 2007-2013 г., за да помогнем на съответните държави да осъществят дългосрочни проекти през идните години, като използват гъвкавостта на съществуващите правила, посочва еврокомисарят.

За тази цел на 30 април комисията е приела нови Насоки за приключване на програмите за периода 2007-2013 г. С промените се опростяват някои процедури за инструментите за финансово инженерство и т.нар. фазиране - процеса на започване на даден проект в един програмен период и завършването му в следващия. На първо място в новите моменти в Насоките е добавянето на възможност за "10% гъвкавост". Тя позволява оперативна програма да изразходва с 10% повече от определените средства по даден приоритет, ако това се компенсира с намаление на парите по друг приоритет на същата програма, заявява комисар Крецу. Второ, преработените Насоки изясняват, че инструментите за финансово инженерство могат да продължат да инвестират в реалната икономика през 2016 г. И трето, изяснени са процедурите, които определят как проекти могат да бъдат "фазирани" от програмния период 2007-2013 г. в програмния период 2014-2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай