"София БТ" временно спира заради намалени поръчки

"София БТ" временно спира заради намалени поръчки | StandartNews.com

Състоянието на сектор "Тютюн" обсъдиха в Пловдив

Кръгла маса на тема "Български тютюн" се проведе вчера в "Тримонциум Принцес Хотел", гр. Пловдив. На срещата присъстваха представители на Министерство на земеделието, "Сокотаб България", "Секе-Кърджали" и "Първомай БТ". Домакини бяха Национална асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ), Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България (НКТБ), Съюз на производителите на ориенталски тютюн (СПОТ) и Булгартабак. Кръглата маса беше продължение на проведената среща миналата седмица между НАТ, НКТБ, СПОТ и Булгартабак, на която бяха обсъдени актуални въпроси на сектор "Тютюн". Вчера бяха дискутирани темите за партньорско поведение, промените в Закона за тютюна и законодателната рамка за Организации на производители и индустрия. "Секторът ще се стабилизира и развива тогава, когато има спазване на добрите практики при производството, коректни партньорски взаимоотношения и обединяване на усилията на тютюнопроизводители, преработватели и производители на тютюневи изделия, за постигане на съответствие на търсене и предлагане относно качеството и количеството", каза Венцислав Чолаков, изпълнителен директор на "Булгартабак-Холдинг".

Венцислав Чолаков, изпълнителен директор на "Булгартабак Холдинг" АД

- Г-н Чолаков, защо дойдохте в този ден в Пловдив, при положение че в София работници от София БТ протестират?

- В Пловдив се събрахме с тютюнопроизводители и преработватели, за да обсъдим проблемите на нашия бранш. Смятам, че през последните 26 години тютюнопроизводството се развиваше по един хаотичен начин, нямаше ясна стратегия и визия. Именно затова се намира и в тази ситуация в момента. Нашата инициатива, която е подкрепена от всички тютюнопроизводители, е ние, браншът, да изработим концепция и стратегия за възстановяване на тютюнопроизводството в България. Не можем да чакаме някой от вън. Конкретна стратегия може да бъде измислена единствено от хората, които познават съответната индустрия и бранш.

- За колко време спира производството в "София БТ" ?

- Фабриката в момента е във временен престой с оглед на намалените поръчки. А те пък се случиха, за съжаление, след доста негативна медийна кампания от недоброжелатели срещу "Булгартабак".

- Изнасят ли се машини от "София БТ", както твърдят синдикати и работници?

- Не, машини не се изнасят. Това абсолютно не отговаря на истината.

- Загубени ли са безвъзвратно пазарите в Близкия изток?

- Всяка индустрия има своите специфики, нашата също. Близкият изток е регион, в който "Булгартабак" е продавал от 70-те години на миналия век. В същото време обаче е един чувствителен регион. Когато има обвинения, свързани с коя да е компания, когато се насочи прекалено много шум към който и да е, това неминуемо се отразява. Така се случи и с нас.

- Вярно ли е че "Булгартабак" изнася производство в Сърбия и Македония?

- Абсолютно не. Преди две години "Булгартабак" придоби една функционираща фабрика в Баня Лука, Сърбия. Идеята беше чрез нея да имаме по-добър достъп до т.нар ЦЕФТА пазари. За да изнася България натам, трябва да плаща огромни мита. Само за пример ако трябва да се изнесат цигари, произведени в България, към Сърбия, митото е 56%. Ако цигарите се произвеждат в Босна и Херцеговина, митото е 0. Така че това бе нормална крачка в нашия бизнес.

- Изпълнява ли си "Булгартабак" задълженията по приватизационния договор ?

- Компанията си знае задълженията по приватизационен договор и си ги изпълнява стриктно, на 100%. За последните 5 години ние сме предоставили множество факти за обемите тютюни, които сме изкупили. Осигурили сме над 4 500 работни места. Това са фактите, всичко друго са спекулации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай