София в Топ 30 по ръст на цени на жилища

Будапеща води в класацията

София в Топ 30 по ръст на цени на жилища | StandartNews.com

София е на 30-то място сред 150 града в света по ръст на цените на жилищата, показва индексът Residential Cities Index на консултантска компания на пазара на имоти. Цените на жилищните имоти в столицата са нараснали с 5,9% през миналата година, при средно увеличение от 3,2% за всички градове в класацията.

Оказва се, че пазарът на имоти в София се представя по-добре отколкото в повечето големи градове по света.

Будапеща си връща титлата на града с най-бърз ръст на цените на апартаментите в света. Жилищните имоти в унгарската столица са поскъпнали с 24,1% в рамките на година благодарение на голямото търсене, подкрепено от ниските лихви по ипотечните кредити, силната заетост и ръста на икономиката.

След Будапеща в топ десет се нареждат китайските градове Сиан и Ухан (данните за Ухан са преди кризата с Covid-19) с увеличение на цените съответно с 15,9% и 14,9% на годишна база: Загреб (+14,5%), Санкт Петербург (+14,2%), Варшава (+13,1%), Атина (11,8%), Люксембург (+11,4%), Лион (+11,2%) и Братислава (+10,2%).

Точно преди София в класацията са Мексико Сити, Монреал и Финикс, а след столицата ни се нареждат Халифакс и Измир

Двуцифрен ръст на цените на жилищата е регистриран и в Москва (+10%). Покупката на имоти в тези гладове се е оказала много добра инвестиция.

Оказва се, че много градове от Централна и Източна Европа се представят изключително добре като Загреб, Варшава, Атина и Братислава, които влязоха в топ десет на класацията. Два руски града в индекса - Санкт Петербург и Москва, също се изкачват на по-горна позиция.

Доходността от жилище в столицата през миналата година достигна 7%. Покупките на апартаменти в София с цел инвестиция нараснаха и вече имат дял от 24% от всички сделки. Повечето инвеститори предпочитат да отдадат под наем апартаментите си дългосрочно, вместо да разчитат на кратки нощувки от чужденци, коментираха брокери.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай