SOFIX може да тества нивото от 1000 пункта

SOFIX може да тества нивото от 1000 пункта | StandartNews.com

Петър Пешев, Bull Trend Brokerage LTD

На фокус през седмицата беше решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно паричната й политика, която за момента остава непроменена, макар председателят на ЕЦБ Марио Драги да заяви отново, че ЕЦБ е готова да действа, ако се наложи. Необходимо е обаче повече макроикономически данни и анализаторски прогнози да бъдат публикувани, за да е по-обосновано едно бъдещо решение по вливане/изтегляне на ликвидност или по промяна на основната лихва.

Инвеститорите са притеснени от низходящия тренд при потребителските цени и от възможността икономиката на еврозоната да изпадне в състояние на дефлация. При дефлация дълговете поскъпват в реално изражение, което води до ръст в необслужваните заеми, частни фалити, безработица и до депресия. Дефлацията е много по-опасно явление от умерената инфлация за всяка развита икономика.

Капиталовите пазари бяха доста волатилни през седмицата. В началото на седмицата борсовите индекси в САЩ, Европа и Азия регистрираха спадове в рамките на 5%. Данните за безработицата в САЩ, за производството и износа в еврозоната подкрепиха акциите, така че в края на седмицата борсовите индекси изтриха загубите и дори отчетоха малък плюс.
Волатилна бе търговията и на валутните пазари. Еврото поскъпна с близо процент за седмицата след сериозен първоначален спад, а йената поевтиня, след като в началото на седмицата направи опит за поскъпване от важно техническо ниво. С над 2% поскъпна през седмицата австралийският долар спрямо щатския долар. Австралийският долар поскъпна и спрямо останалите основни валути. Причината за възходящото движение бе изявлението на управителя на Австралийската централна банка, от което стана ясно, че няма да се намалява основната лихва в обозримо бъдеще. Основната лихва на Австралийската централна банка е на ниво от 2,5%, при 0,25% за основната лихва на централните банки в еврозоната и САЩ и 0,1% за основната лихвата на Японската централна банка. Инвеститорите предпочитат високодоходните валути, но курсът на австралийския долар зависи и от икономическата активност, която е с признаци на забавяне в Австралия.

Златото и петролът регистрираха скромен растеж за седмицата, в рамките на 0,5-1%, търсейки посоката си.
Българският капиталов пазар се развива в свой собствен порядък. Средно с 2% поскъпват книжата на най-търгуваните компании, съдейки от аналогичното изменение на борсовия индекс SOFIX. Определено възходящият тренд продължава да се развива, като в средносрочен период SOFIX може да тества и ключовото ниво от 1000 пункта, при положение, че моментната му стойност е 561 пункта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай