Собственик на КТБ искал да възстанови 205 млн. лева, квесторите отказали

Собственик на КТБ искал да възстанови 205 млн. лева, квесторите отказали | StandartNews.com

София. "Имам достоверна информация, че квесторите на КТБ са отказали на един от големите собственици на банката да възстанови 205 млн. лева", заяви финансистът и бивш финансов министър Стоян Александров в предаването "Референдум" по БНТ.

Според него този "голям собственик" е в основата на изтеглените в продължение на три години 205 млн. лева, като обясни, че изтеглената сума не е осчетоводявана, а е водена като "вътрешни разчети" и е оформена накрая чрез счетоводна операция.

По думите на Александров или квесторите не са били в час, или БНБ е интерпретирала информацията така, че да се търсят чували и самолети. Според Стоян Александров "мажоритарният собственик", от чиято сметка са теглени тези пари, е предложил да възстанови в кеш тези 205 милиона лева, но квесторите отказали.

Според Александров може да се окаже, че 3.5 милиарда лева не са несъбираеми кредити, още по-малко откраднати. "Срещу тези заеми има обезпечения и всички тези спекулации, че са манипулирани досиета, че са откраднати документи не са много коректни", каза той и допълни, че дори да са изтрити интернет сайтове, има специалисти, които могат да ги възстановят, стига да има желание това да бъде направено.

Според него не е задължително да се чака края на септември, за да се вземе решение за съдбата на банката и допусна, че дори тя може да бъде отворена. По-рано днес БНБ взе решение да остави банката под специален надзор за общо три месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай