Бизнесът бие последна камбана за газа - смърт за икономиката

Това обявиха в отворено писмо от Асоциацията на организациите на българските работодатели

Бизнесът бие последна камбана за газа - смърт за икономиката | StandartNews.com

"Българският бизнес ще понесе опустошителен удар само след броени дни. Цената, на която производствата и обществените потребители ще заплащат природния си газ през август, ще бъде 286,84 лв./MWh. Вместо четири пъти по-евтин газ, получаваме два пъти по-скъп, в сравнение с април. Предприятията не могат да генерират такива приходи, че да платят сметките си. Комбинацията на тази цена с цените на електрическата енергия и хаосът с компенсаторния механизъм там е равносилна на смъртна присъда за българската икономика".

Това обявиха в отворено писмо от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

"Надплащането над априлската цена е 42 лв./MWh през юли и ще бъде 142 лв./MWh през август. За юли българските потребители са надплатили 90 млн. лв., а за август допълнителната сметка е 300 млн. лв. И това са разходите, без да се включва нагнетяването на газ в „Чирен“, което ще доплатим солено през студените месеци. Междувременно, се очаква бизнесът да работи, да произвежда, да плаща заплати, да внася данъци в хазната", поясниха от АОБР.

Обединението на национално представителните организации на работодателите в България настоява до края на работната седмица:

Да бъде изпълнено обещанието, дадено ни на 16 май, за компенсиране на цената на природния газ над априлските равнища.

Да бъдат възобновени спешно доставките на природен газ от ООО „Газпром експорт“, съгласно съществуващия договор. Само по този начин ще се гарантира работата на бизнеса, топлоснабдяването на гражданите и запълването на газохранилището „Чирен“. Към момента това е единственият начин за сигурно посрещане на есенно-зимния сезон и овладяване на ценовия шок.

Да бъде обявена прогнозната цена за септември 2022 г.

Да бъдат уведомени официално дали и докога са гарантирани доставките на природен газ.

Да бъдат уведомени официално какви стъпки се предприемат за гарантиране на газоснабдяването в пълен обем от 1 януари 2023 г. Работи ли се за сключване на дългосрочни договори за доставка на конкурентни цени?

Да бъдат предприети бързи и конкретни действия, които да гарантират, че руската страна няма да предяви претенции към "Булгаргаз" ЕАД по клаузата „вземи или плати“, съществуваща в дългосрочния договор между двете страни.

"Предприемането на тези действия е неотложно, ако искаме българската икономика да оцелее и домовете ни да са топли", подчертават от АОБР.

Източник: Вести. бг

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай