Смърт за туризма: Отмениха 75% от резервациите

В Банско процентът е 90

Смърт за туризма: Отмениха 75% от резервациите | StandartNews.com

Заради коронавируса масово отлагат резервации в курортите, които  вече са достигнали над 75% за страната. Тенденцията не подмина и Банско, където от бранша коментираха, че процентът на отлагания е още по- голям, като на този етап посещаемостта е само от епизодични единични резервации, съобщава струма.бг

„Над 90 % са отлаганията на резервации в Банско, като от страна на туристи от Израел спадът е 95 %, но виждаме, че и на летището в София изобщо не пристигат туристи от западния свят. Минимални са отлаганията от български туристи, но и при тях се наблюдава тази тенденция. Лично говорих  с представител на един от големите туроператори, които си правят мониторинг на записванията и за съжаление има над 30 % спад на запитванията и резервациите в сравнение със същия период на миналата година, което е много притеснително.

По отношение на отделните пазари март месец е традиционно силен за израелския пазар и там отлаганията са над 90%. Говорим само за един туроператор, но предполагам, че и при другите е така. Бих определил ситуацията като критична за бизнеса. В момента сме в един период на мълчание – телефоните не ни звънят за резервации, а само за отлагания.

Докато започне летният период, а това са поне три месеца – април, май и юни, ние трябва да вземем много тежки решения – дали да затворим, дали да намалим състава, какво да правим. За пръв път сме поставени в такава ситуация”, коментира Малин Бистрин, председател на Туристическия бизнес в Банско. 

Този уикенд хотелите в зимния ни курорт са усетили най- осезаемо отлива на туристи. Някои хотели са останали празни, като не е имало предварително отлагане на нощувки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай