Сменят бележката за изплатени суми

Сменят бележката за изплатени суми | StandartNews.com

София. Сменят бележката за изплатени от фирмите суми по граждански договори, хонорари и наеми на физически лица. Служебната бележка за изплатени суми (чл.45, ал.4 от ЗДДФЛ), която платци на доходи издават на физически лица, е променена и може да бъде изтеглена от сайта на НАП, обявиха от приходната агенция.

Това се случва заради зачестили въпроси от граждани за това дали на редове 1 и 4 от документа трябва да се вписва брутният размер на изплатения доход, или сумата след приспадане на нормативно признатите разходи (25% за граждански договори и 40% за хонорари).

От формуляра преди промяната не ставаше достатъчно ясно, че на тези редове трябва да се посочи брутната сума, а не тази, която вече е намалена с нормативните разходи, коментират от НАП. От приходната агенция препоръчват служебните бележки, в които в редове 1 и 4 е посочена сума, намалена с нормативно признатите разходи, да бъдат преиздадени с правилните стойности - с размера на брутните доходи.

От НАП ще уведомят в близките 5 дни гражданите, които вече са подали данъчни декларации и данните в тях са неточни заради служебните бележки.

По данни на НАП става дума за около 1500 души, които вече са подали декларацията за доходите си.

От приходното ведомство са изпратили новия образец на служебната бележка на всички фирми, които изплащат доходи, различни от трудови.

Гражданите, които искат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне при деклариране и плащане до 10 февруари и имат неточности във формуляра, могат да подадат коригираща декларация с нова служебна бележка, без да губят правото на отстъпка. Служебните бележки, издадени по старите образци от 2013 г., няма нужда да бъдат преиздавани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай