Вторник,

Балансиран ръст на акциза на тютюневите изделия. Календар на цените

От: Стандарт -
904
Балансиран ръст на акциза на тютюневите изделия. Календар на цените
A
A
A

Предложението е с около 5% ръст поетапно, което е много под нивата на инфлацията. В различните категории продукти се предлага средно около 30 ст. увеличение, като се запазва преимущетвото на бездимните изделия и електронните цигари, които остават със значително по-нисък налог спрямо цигарите. С планирания календар за следващите 4 години България запазва най-ниските нива на облагане на акциз в ЕС. Дори с тези стъпки след 4 години страната ни не достига средните нива в ЕС към момента. Акцизните нива у нас не са преразглеждани от 4 години и това предложение е логично и не би следвало да е повлияно от популистки намерения и бизнес интереси на отделни фирми, които са в ущърб на държавните приходи.

Предложението следва да бъде част от обсъжданията в отделните парламентарни комисии и очакванията са да бъде подкрепено с оглед на осигуряване на предвидимост и допълнителни приходи в бюджета, които изглеждат много повече от предложеното през лятото.

За разлика от предходното предложение са предвидени и логични срокове на влизане в сила и предвидимост за бизнеса, според някои от коментарите в индустрията.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com