Сливенската праскова се върна в Русия

Търговците от Москва дават най-добрата цена

Сливенската праскова се върна в Русия | StandartNews.com

Сливен. Сливенската праскова се върна на руския пазар след близо 20 години отсъствие. "Тази година реализирахме първите камиони износ за Москва", обяви пред "Стандарт" Христо Петров, който е председател на единственото у нас

Сдружение на производителите на праскови. "По-некачествените праскови от кавказките републики имат установен пазар, а руснаците са забравили вкуса на нашата праскова, която е по-вкусна и по-качествена. Трудно е, но връщаме позиции", подчерта Петров. За Русия се изнасят основно десертни праскови. Търговците в Москва дават и най-добра цена. На едро десертната праскова за Русия достига цена 2,20 лв., каза Христо Петров. Тази година се очаква производството на десертни праскови да достигне 3000 тона.

"Основен проблем са румънските бусове, които всяка вечер идват в градините и изкупуват без документи продукцията на хората. 80% от търговията по борсите става нелегално и държавата трябва да се намеси. Румънските бусове още през нощта се връщат и продават стоката в пъти по-скъпо в Букурещ и Констанца", каза Петров. Тази година производството на праскови за компоти е скочило с 25%. "Сушата през юли и август много ни помогна. За щастие има и пазар", каза председателят на сдружението.

Много праскови отиват във фабрики в Сливен и Пловдив, както и в преработвателни предприятия в Гърция. Цената на компотните праскови е 68 ст. на едро за първо качество и 25 ст. за второ качество. Един от големите производители на вкусния плод Петър Байчев заяви пред "Стандарт", че всеки ден през август дава по 20 тона свои праскови за преработка в сливенска фирма. "Тази година от нас купуват и италианци, гърци, руснаци, румънци. Природата даде много", каза Петър Байчев. Основно търговията с плода става на пазара за плодове и зеленчуци край Сливен, който през август е отворен денонощно. Там пристигат хладилните тирове от чужбина. Така Сливен постепенно възвръща позициите си на международния пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай