След дискусия на "Стандарт": Евросредства раздвижват БФБ

След дискусия на "Стандарт": Евросредства раздвижват БФБ | StandartNews.com

Едно от предложенията, което ГЕРБ ще направи е, от ОП "Иновации и конкурентноспособност" да се заделят около 7-9 млн. лв., заяви Делян Добрев

Управляващите обмислят мерки за активизиране на капиталовия пазар в България. Това стана ясно от думите на Делян Добрев, председател на енергийната комисия в 43-тото НС. Според него не само пасивността на банките в страната са причина за недостатъчно високия икономически растеж поради недостатъчно кредитиране, а и почти липсващият капиталов пазар.

Оборотите на БФБ са около 200 -300 хиляди лв. на ден, докато в нормалните борси оборотът стига до милиони за минута, посочи Добрев. Според него обаче бизнесът не може да бъде упрекнат, че не се интересува от капиталовия ни пазар, защото той е толкова малък и не може да даде реални цени при тези ниски обороти. Една от причините за липсата на интерес е, че бизнесът няма доверие в капиталовия пазар, обясни Добрев.

По думите му много от мениджърите не искат да се листват на БФБ, защото не знаят какви акционери ще влязат и дали няма да отнемат компанията им. Освен това за средните предприятия листването на борсата струва разходи. Липсва и финансова култура в повечето от предприемачите, смята Добрев.

Едно от предложенията, което ГЕРБ ще направи е, от ОП "Иновации и конкурентноспособност" да се заделят около 7-9 млн. лв., с които инвестиционни посредници да проведат обучение на компании в България и да подготвят документите за листването им на борсата.

"Може да се организира и роуд шоу в чужбина, така че да се привлекат директни външни инвестиции в българските компании, които желаят да станат публични. Така ще изчезне притеснението кой купува акции от дадена фирма", обясни Делян Добрев. По думите му без активизиране и на капиталовия пазар като източник на финансиране, България трудно може да постигне по-висок икономически растеж от порядъка на 5 процента.

Добрев заключи, че планираният 2-3 процента растеж е недостатъчен за достигане на развитите европейски икономики на този етап.

Очаквайте подробности на standartnews.com и в съботния брой на в. "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай