Славка Бозукова: Нужна е синергия, а не късо съединение

Очаквам бизнесът да открие своите нови възможности за инвестиции и устойчиво развитие, каза главният редактор на Стандарт

Славка Бозукова: Нужна е синергия, а не късо съединение | StandartNews.com

Енергията е в основата на всичко. И това не е само едно от гениалните изказвания на Айнщайн. Разбрахме го всички по трудния начин, особено в последната година. Особено в последните дни, когато на преден план излезе изпъкна важността от една специфична енергия - енергията на състраданието. Тази, която стопля душите, която захранва надеждите на десетките хиляди пострадали от унищожителното земетресение в Турция и близките на над 20 -те хиляди жертви. С тяхната болка живеем,  опитваме се да с каквото можем да помогнем.    

Енергията на живота обаче също ни даде много важни уроци.  Един от тях е колко сме зависими енергийно от процесите, които се случват не само в Европа, но и в света.

Това каза главният редактор на "Стандарт" при откриването на форума "Власт и бизнес заедно за чиста енергия".  Ето какво каза още госпожа Бозукова:

Уважаеми господа министри,

Уважаеми представители на политическите партии и формации,

Уважаеми представители на бизнеса и на академичните среди, 

Уважаеми банкери, експерти,

Ваши Превъзходителства,

Уважаеми г-н Бехар, г-н Тодоров, приятели и партньори

Стана традиция през последните години да провеждаме форуми по най-важните теми за държавата, бизнеса и обществото в предизборна ситуация, в условията на остра политическа несигурност и нестабилност. Но пък съумяваме този недостатък да го превръщаме в плюс, защото по това време политиците са най-щедри на обещания които казани на подобни форума – пред бизнеса и медиите, нямат как да не ги изпълняват.

Днешният форум, който Стандарт организира съвместно със Соларната академия и М3 Комюникейшънс, е част от голямата ни кампания Да на Българската зелена икономика с фокус върху чистата енергия.

Енергията е в основата на всичко. И това не е само едно от гениалните изказвания на Айнщайн. Разбрахме го всички по трудния начин, особено в последната година. Особено в последните дни, когато на преден план излезе изпъкна важността от една специфична енергия - енергията на състраданието. Тази, която стопля душите, която захранва надеждите на десетките хиляди пострадали от унищожителното земетресение в Турция и близките на над 20 -те хиляди жертви. С тяхната болка живеем,  опитваме се да с каквото можем да помогнем.    

Енергията на живота обаче също ни даде много важни уроци.  Един от тях е колко сме зависими енергийно от процесите, които се случват не само в Европа, но и в света.

Видяхме какво направи войната в Украйна с газа – заради сложните геополитически процеси цената му се изстреля до непомнени висоти, наложи се спешно да се търсят алтернативни доставки и докато процесът мине на пазарна основа, се наложи и бизнесът, и домакинствата да плащат скъпо и прескъпо.

Това се случи и с цените на електрическата енергия в страните от ЕС, които използват синьото гориво като суровина за производството й.

За щастие, България е  сред големите производители на електрическа енергия от собствени източници, малко използва газ, задоволява всички свои нужди и има огромен излишък, което позволява сериозно да увеличи износа си. През първото полугодие на миналата година страната ни се нареди на трето място в Европа по нетен износ на електроенергия в абсолютни стойности, като за цялата 2022 г. експортът е нарастнал с 40% спрямо предходната.

В същото време обаче високите борсови цени на електроенергията поставиха българския бизнес в патова ситуация, заради което се наложи той да бъде компенсиран от свръхпечалбите на енергийните дружества.  

Скъпата енергия обаче трайно влезе в цената на стоките и наду инфлацията неимоверно, което пък създава други проблеми – не само пред икономиката, но и с това, че бърка всекидневно в джоба на всеки човек.

Посоката, определена от Европейския съюз, е ясна – тя е към чистата енергия, като един от акцентите е върху възобновяемите енергийни източници /ВЕИ/. Прогнозите на експертите от Бритиш петролиум са, че геополитическото пренареждане от последната година ще ускори този процес и до 2035 г. токът от ВЕИ ще се увеличи 15 пъти, за което трябва да бъдат построени  по 600 гигавата нови мощности на година.

Тенденцията от този процес вече е налице. През 2022 г.  за първи път  вятърните и соларните централи са произвели повече електроенергия в Европейския съюз, отколкото е произведена от изкопаем газ.

На тази карта България се вписва много добре, като през 2022 г. фотоволтаичните централи у нас са произвели с 15,9% повече ток спрямо 2021 г.

Всичко това показва една много добра перспектива, но в същото време изисква много задълбочен анализ и търсене на баланс  - така че страната ни да запази добрите си позиции на износител, да спази изискванията за декарбонизация на икономиката, но и да осигури възможности за достъпна и евтина електроенергия за домакинствата и бизнеса.

За да се нареди този пъзел обаче е необходим много задълбочен диалог между заинтересованите страни.

И тук е ролята на медия „Стандарт”, която отново влиза в качеството си на медиатор между властта и бизнеса и търси помощта на академичните среди.

Медия „Стандарт”, която винаги е на пулса на събитията, за пореден път се включва в подобна важна за енергетиката ни кампания.

През 2008 г. вестникът бе сред организаторите на националната кампания „Искам светлина” заедно с БУЛАТОМ и АЕЦ „Козлодуй”, която стигна до Брюксел с искане за повторно отваряне след експертиза на спрените през 2006 г. 3-ти и 4-ти блок на атомната ни централа.  Основните аргументи за това бяха свързани с доказаните екологични предимства от работата на ядрените мощности, които практически не генерират замърсяващи атмосферата емисии. Макар че в първото десетилетие на 2008 г. по този дебат все още имаше много противоречия сред страните в ЕС,  от края на 2021 г. Европейската комисия значително смекчи тона и допусна някои инвестиции в ядрена енергия и природен газ вече да се разглеждат като благоприятни за климата и околната среда, т.е. те не противоречат на европейския „зелен” преход. А днес строежът на 4 нови ядрени блока е залегна в енергийната стратегия до 2053-а година, която ще представи пред нас министър Христов.

На 7 април 2015 г. на форум, част от националната кампания на „Стандарт” „Да! На българската икономика”, пък поставихме темата за намаляване на таксата „задължения към обществото” в цената на тока за българския бизнес, за да бъде той конкурентен с чуждите си партньори, за които България изнасяше електроенергия без тази такса в цената. 

На дискусии „Заедно срещу кризата” през 2020 г. и „Накъде след кризата” в Стара Загора пък акцент бе трансформацията на региона в контекста на „зелената” сделка и искането от Брюксел за затваряне на въглищните централи. Тук са народните представители от ГЕРБ и ДПС, които активно участваха в тези дискусии, а последното Народно събрание категорично изрази позицията на България да се удължи работата на тецовете в Маришкия басейн.

Очаквам резултатна дискусия и днес, още повече, че Бехар е опитен модератор и знае как да създаде най-добрата дискусионна среда, така че властта да има възможност да я представи детайлно стратегията, а бизнесът да открие своите нови възможности за инвестиции и устойчиво развитие.

Впечатляващ е куражът на министъра на енергетиката от служебното правителство Росен Христов да направи такава дългосрочна визия за развитие и то в изключително сложен и важен сектор като енергетиката. Вероятно документът ще има и много критици, но е факт, този документ вече е сложен на масата и е време да се обсъжда детайл по детайл. Благодаря му, че е тук, за го дискутира с бизнеса. А тъй като енергийното ведомство е отговорник и за една от най-дългоочакваните програми и всеки момент се очаква да бъде даден старт на кандидатстването за финансиране на домакинствата за поставяне на соларна инсталация на покривите на жилищните сгради – сигурна съм, че ще ни той ще ни даде и горещи новини по темата.

Благодаря за участието и на министърът на околната среда д-р инж. Росица Карамфилова, защото именно от нея очакваме да чуем как България изпълнява ангажиментите си по декарбонизацията и с какви предизвикателства ще се сблъскат държавата, бизнеса и хората във връзка с преминаването към „зелената” енергия. 

Особено важно е и присъствието днес на заместник министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, защото от него пък ще научим как ще бъде изградена новата енергийна инфраструктура и какви възможности за бизнеса предоставя това. Както и другата важна тема - какви регулации трябва да се облекчат или премахнат, за да се улесни преходът.

Успехът на форума в голяма степен зависи от активността на бизнеса. С радост мога да кажа, че в тази препълнена зала той присъства днес в цялото си многообразие – от големите работодателски организации и енергийни дружества, през членовете на асоциациите на производителите и на електроенергия, и на солари, и на фотоволтаици, и на водород, до по-малките енергийни фирми, ако въобще в енергетиката може да се говори за малки фирми.  Ще чуем техните коментари, препоръки и критики, разбира се. Възможностите за финансиране ще ни представят и банките – в лицето и на ББР, и на КБС, както и на консултантските фирми – в лицето на г-жа Биляна Тончева.  Представителите на академичните среди пък ще ни запознаят с проектите, които разработват и как науката може да е в полза на бизнеса.  

И тъй като приемането или не на стратегията зависи от парламента, тук са и политиците, които вече загряват на старта на предизборната кампания и искрено се надявам  те да не пренесат настроенията от последните парламенти, а като експерти да дадат вижданията им за развитието на този сектор в България, записани в програмите им. Както и да поемат конкретни ангажименти към бизнеса.

С благодарност и към всички наши спонсори, като и към целия екип на хотел Хаят за гостоприемството ще завърша традиционно за всичките ни форуми - припомняйки позната древно китайска мъдрост, а именно, че Човек започва да действа само когато има излишък от енергия. В противен случай той просто повтаря миналото си всеки ден.

Затова и както започнах с енергията на състраданието, ще завърша с надеждата за синергия. Тази, която трябва да освети общия пътя към енергийна сигурност и независимост. Иначе, всички знаем какво ще последва: Ще направим опасно късо съединение.

 

СЪБИТИЕТО СЕ ПРОВЕЖДА С ПОДКРЕПАТА НА:

ГЕНЕРАЛНИ ПАРТНЬОРИ:

                               

    

ПАРТНЬОРИ:

                                                   

            

                                      

                

                                         

                                                                      

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай