Вторник,

Слаба реколта от жито, рентите наполовина

От: Стандарт -
Слаба реколта от жито, рентите наполовина
A
A
A

Три пъти по - слаба реколта прибраха тази година зърнопроизводителите в Бургаско. Жътвата навсякъде в региона е приключила, но заради ниските добиви рентите, които ще се изплащат ще са по – ниски, пише "Флагман". Зърното е с добро качество, но добивите са изключително ниски.

Липсата на влага в почвата, температурните аномалии в края на април и началото на май са причина за тези резултати, каза председателят на местния Съюз на зърнопроизводителите Николай Киров.

„При пшеницата добивът е от 60 -70 кг от декар до 150 – 170 кг, при ечемика е малко по – добре около 200 – 250 кг, при рапицата е също около 150 кг. Най – тежко е положението в Камено, Айтос, Карнобат, Сунгурларе, Поморие, Руен", добави Киров пред БНР-Бургас, При тази реколта земеделските стопани ще имат финансови проблеми, може да има и фалити, прогнозира Киров. Той посочи, че тези които са се надявали, че ще могат да компенсират с добър добив от пролетниците също са разочаровани, защото първоначално слънчогледът се е развивал добре, но в резултата на сушата през лятото и при него добивите ще са много по – ниски.

Слабата реколта ще се отрази на изплащането на рентите, коментира и Илия Проданов, зам. председател на Националното сдружение на зърнопроизводителите и председател на местния му клон „Маркели“ в Карнобатско. „Добивите са много шарени, определени ниви в региона са дали добър добив, но цялостната картина е много зле. Добре са единствено общините Средец и Созопол, но там няма много засети площи.

Зърнопроизводителите по места преговарят със собствениците на земя сумите за рента тази година да бъдат намалени. В Камено например са се разбрали рентата от 67 лв. на декар да бъде намалена на половина – 35 лева. Това е голям жест и един добър пример за разбирателство между колегите и собственците на земя", обясни Проданов.

След приключването на жътвената кампания в страната ниски са добивите в Северна България в районите на Добрич, Врана, Шумен, част от Силистра , в Южна – Бургас, Сливен, Ямбол, част от Стара Загора и Хасково. Според зърнопроизводителите тази година резултат от жътвата ще 4 млн.тона, а не очакваните 5 милиона тона пшеница.

 

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички