Сиренето без мляко в отделни щандове

Сиренето без мляко в отделни щандове | StandartNews.com

София. Мандрите вече ще произвеждат продукти или само от мляко или имитации от палмово масло. Това е заложено в новата Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, която влиза в сила от 1 януари. Един от основните моменти в нея е, че производителите на млечни продукти няма да могат в рамките на едно предприятие да произвеждат продукти от мляко и т.нар. „имитиращи" продукти, които съдържат растителни мазнини.

Имитиращите продукти ще бъдат разположени на отделни щандове в магазините, които са ясно обозначени с надписи "Имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко", гласят разпоредбите.

Наредбата е изготвена в защита на потребителите и в нея ясно е описано, какво точно представляват отделните продукти, които имат право да носят на етикетите си "млечни". Дадени са точни описания по отношение на сиренето, кашкавала, изварата, киселото мляко, айрана и дори за не толкова често срещаните на пазара ни кефир и кумис.

Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти трябваше да влезе в сила още през октомври. По искане на Европейската комисия обаче гратисния период беше удължен до края на годината. Целта е производителите и преработвателите да могат да настроят производствените си мощности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай