Синдиците в КТБ оспорват цесии за 303 млн. лв.

Синдиците в КТБ оспорват цесии за 303 млн. лв. | StandartNews.com

Заведоха дела за несъстоятелност на длъжници на банката за 2,897 млрд. лв.

Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) са завели искове за обявяване за нищожни на 287 прихващания между кредити и сметки в банката, на стойност 303,83 млн. лв. Отделно се търсят милиарди левове на длъжници чрез други искове, съдебни дела, наказателни производства и по реда на особените залози. Това става ясно от писмо от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), поискано от финансовия министър Владислав Горанов, заради въпрос от народните представители от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, съобщи Медиапул. В справката обаче се уточнява, че срещу част от длъжниците на КТБ в несъстоятелност са предприети различни начини за търсене на вземанията на банката и предявените към тях суми са включени едновременно в няколко от посочените суми, които се търсят, и всъщност общият размер на търсените средства не е събраният от всички дела и искове. Освен оспорените цесии, синдиците търсят 200,33 млн. лв. по реда на Закона за особените залози. Заведените дела за несъстоятелност на длъжници на КТБ са за 2,897 млрд. лв., а производствата по реда на Гражданския процесуален кодекс са за 1,472 млрд. лв. Срещу длъжници са предявени искове за 437 млн. лв., а срещу бивши администратори на банката - за 18,417 млн. лв. Исковете за връщане на имущество с произход от банката са за 687,84 млн. лв. , а другите съдебни производство възлизат на 18,67 млн. лв., сочи справката на ФГВБ.

Представители на ГЕРБ и Реформаторския блок ще предложат проверка на новите кредитни милионери от КТБ за принадлежност към бившата Държавна сигурност (ДС). Това обявиха в парламента Мартин Димитров, Петър Славов - Реформаторски блок, и Методи Андреев (ГЕРБ).

Между първо и второ четене на внесените вече промени в закона за досиетата ще поискаме лицата с необезпечени кредити от КТБ да бъдат проверени дали имат досиета към бившата ДС, обясни Димитров. Същата проверка да важи и за тези, които са правили цесии и прехващания с КТБ, е идеята на вносителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай