Синдиците на КТБ стартираха фалити за 2,89 млрд. лева

Синдиците на КТБ стартираха фалити за 2,89 млрд. лева | StandartNews.com

Синдиците на КТБ са започнали производства по несъстоятелност срещу "много на брой длъжници" с материален интерес за 2,89 млрд. лева. Това обяви от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов. Финансовият министър запозна Народното събрание с мерките, които синдиците предприемат по защитата на масата на несъстоятелността на КТБ.

От неговия отчет стана ясно, че по заповедни производства по чл. 417 от Гражданско-процесуални кодекс (ГПК), засягащи взимания, основаващи се на счетоводни документи и извлечение от регистъра на особените залози, са предприети действия, целящи събирането на 1,47 млрд. лв. По Закона за особените залози синдиците са предприели мерки за събирането на 200,3 млн. лв., а изпълнителните листове са на стойност 609 млн. лв. Образуваните наказателни производства са за малко над 500 млн. лв.

Горанов беше категоричен, че част от тези липси са били налице още преди обявяване на банката в несъстоятелност. От май до септември синдиците са подали 156 иска срещу прихващането на общо 185,8 млн. лв., а през октомври могат да бъдат заведени още 5 иска на стойност 70 млн. лв. Като част от обезпечителните действия синдиците няма да заличават кредитите, които са били обект на прихващане.

До края на септември ще бъде готов и докладът на международната фирма, наета да разследва дейността на КТБ - "Аликс Партнърс Сървисис Ю Кей", съобщи още министър Горанов. Той коментира, че информацията в него е чувствителна относно защитата на масата на несъстоятелността и затова тепърва ще бъде търсен начин Народното събрание и обществеността да бъдат запознати с анализите на компанията, наета през юни 2015 г. Мартин Димитров заяви, че първият адресат на този доклад трябва да е прокуратурата, за да се гарантира, че подобен казус няма да се повтори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай