"Син език" в три пловдивски общини

"Син език" в три пловдивски общини | StandartNews.com

Пловдив. Три общини в Пловдивска област потвърдиха случаи на заболяването. Това съобщи "Дарик" и уточни, че става въпрос за Карлово, Асеновград и Брезово. 65 умрели овце в региона е имало до вчера, стана ясно от д-р Николай Петков, който е временно изпълняващ длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив.

До 17 август три дезинфекционни машини са пръскали срещу комари по торищата, фермите и овцете на територията на областта. От днес до сряда само една машина работи на територията на община Хисаря, обясни още д-р Петков.

Движението на животните се ограничава, за да не се разпростира болестта. В някои труднодостъпни места се е наложило изкопаването на трупосъбирателни ями, в които да се събират животните. Процесът е организиран от кметството, заедно с ветеринарни лекари. На другите места труповете се извозват до екарисаж.

„Дали болестта ще се овладее, много зависи от времето", коментира д-р Петков. Ако застудее или спрат дъждовете, за да не могат да се размножават комарите, които пренасят болестта, ще се ограничи „синият език". Ако това не се случи, болестта ще се овладее много по-трудно, каза още той.

Всички стопани, които са попълнили необходимите документи, ще бъдат компенсирани от държавата. Бланките вече са спуснати от ведомството и се попълват от компетентните органи, изтъкна д-р Петков.

Неформална среща на животновъдите се проведе в Пловдив днес. На нея животновъди от цяла страна обсъдиха разрастването на болестта "син език" сред животните и поискаха спешни мерки за нейното ограничаване. 

Масови ваксини срещу син език

Масова ваксинация срещу болестта син език се предвижда да бъде направена следващата година. Това ще струва около 7,5 млн. лв. по груби изчисления, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. В момента ваксинацията е невъзможна, защото е задължително тя да се прави на здрави животни. През зимата носителите на заразата ще бъдат унищожени и напролет ще може спокойно ветеринарите да си свършат работата. За да се добави ваксината срещу син език в националната програма за превенция на животните от заразни болести, ще се наложи да се направи и съгласуване с Евросъюза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай