Четвъртък,

Шоково поскъпване на газа. Какво ще става с ток, топло и вода?

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС, архив -
293
Шоково поскъпване на газа. Какво ще става с ток, топло и вода?
A
A
A

С 30% поскъпва от днес, 1 януари, природният газ и ще струва 133,41 лв. за мегаватчас при 102,33 лв. през декември, става ясно от решение, взето за закрито заседание на Комисията за енергийни и водно регулиране (КЕВР), пише "24 часа".

"Булгаргаз" внесе в 9 ч. сутринта ново заявление за цената. Първото бе депозирано на 10 декември и предвиждаше газът да струва малко над 117 лв. за мегаватчас, или поскъпването спрямо ноември се очертаваше да е с 14%.

В последните 20 дни обаче цените на газа на борсите в Европа отбелязаха нови рекорди, като в седмицата преди нова година минаха над 180 евро, а средната цена за месеца се очертаваше да е 120 евро за мегаватчас, при 93-94 евро през декември. На откритото заседание на 29 декември шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов заяви, че това е голяма разлика и увеличението ще е повече от 14 на сто.

На откритото заседание на 29 декември от страна на дружеството бяха изнесени данни за котировките, които показват, че през този период цените на природния газ на европейските газови пазари са били много динамични и в определени дни са достигали исторически нива от 180 евро за мегаватчас, припомнят от регулатора.

Според обществения доставчик, независимо от повишението в сравнение с цената за  декември, цената на природния газ за българските потребители остава с 35% по-ниска в сравнение с цените на европейските газови борси. В резултат на това финансовата полза за битовите и стопанските потребители за цялата 2021 г. е в размер на 675 млн. лв.

В правомощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от обществения доставчик. Задълженията й са единствено да установи дали заявлението на "Булгаргаз" отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договорите за доставка.

На днешното заседание председателят на КЕВР  Иван Иванов коментира по повод на ценовото решение, че независимо от желанието си, регулаторът не разполага с лостове, за да ограничи поскъпването на цената на природния газ. Той изрази тревогата си, че продължаващото повишаване на цената на синьото гориво, което е изцяло по външни за страната фактори, поставя в изключително тежко положение топлофикационните дружества, които използват природен газ като първичен енергоносител, а следва да се има предвид, че това гориво формира 60-70% от цената на топлофикационната услуга. Иванов обърна внимание, че след решението на Народното събрание за мораториума на цените на парното, тока и ВиК услугите тези дружества продължават да предоставят топлинни услуги по цени на природния газ към 1 юли 2021 г., докато в същото време цената на заплащаното от тях синьо гориво към момента е нараснала близо три пъти.

В тази ситуация, според енергийния регулатор, е наложително спешно да бъде утвърден механизъм за компенсиране на топлофикационните дружества и всички останали потребители на природен газ в страната. Това е особено важно за топлофикационните дружества, защото ще им позволи да продължат нормалната си работа през есенно-зимния сезон и да предоставят топлинна енергия за голям брой потребители в София и други големи градове. В противен случай дружествата могат да се окажат в невъзможност да се разплащат с „Булгаргаз“ ЕАД за закупувания от тях природен газ. На свой ред това ще затрудни обществения доставчик, който съгласно договора за доставка трябва авансово да заплаща за доставяните количества природен газ. В резултат на това е възможно да се стигне до тежка междуфирмена задлъжнялост, което крие рискове за цялата енергийна система и за икономиката на страната, коментира председателят на КЕВР.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com