Събота,

Шокиращ обрат за туризма! Какво очаква бизнесът за лятото

От: Рачо Рачев -
2311
Шокиращ обрат за туризма! Какво очаква бизнесът за лятото
A
A
A

Бизнесът очаква силен летен сезон с 9 милиона чуждестранни туристи. Свръхоптимистичната прогноза направи пред БНТ Румен Драганов от Института за оценка и анализи в туризма.

Според него войната в Украйна няма да навреди на сезона у нас, тъй като през последните години на пандемия руските и украинските туристи са представлявали около 5% от чуждестранните посетители на курортите ни. Тази година с възстановяването на чартърните полети се очакват големи групи туристи от Великобритания, Ирландия, Бенелюкс, Чехия и Полша. Министерството на туризма прави опити да привлече гости и от Персийския залив, каза Драганов.

Зимният туристически сезон приключва с много добри показатели, отчете Драганов. Това потвърди и директорът на ски-зона Пампорово - Стефан Присадов. В пъти повече чужди туристи са почивали у нас в сравнение с миналата година. Обилните снеговалежи, които започнаха още от декември, създадоха чудесни условията по пистите. Заради добрите условия сезонът се удължава до средата на април.

"Сезонът е повече от добър откъм снежни условия. Има над 2 метра сняг, минусови температури и условията за зимен спорт са страхотни. Към момента сезонът е удължен до 10-и април. За сметка на миналата година, когато разчитахме основно на български туристи, тази година имат и ръст на чужденци – най-вече от Англия, Ирландия, Сърбия, Румъния, Гърция, Турция. Но и българите също се върнаха към нашите курорти. Със сигурност нещата вървят към подобряване в сектора, въпросът е как ще се развият нещата с войната в Украйна и повишаването на цените", каза Присадов.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com