"Шеврон" обикаля от къща на къща в Румъния

"Шеврон" обикаля от къща на къща в Румъния | StandartNews.com

Букурещ. Повече от 2000 жители на три селища около град Васлуй в Източна Румъния са били посетени през последните два месеца в домовете си от екипи на американската компания "Шеврон".

Протестите през последните месеци и съпротивата на местното население не отказа "Шеврон" от плановете за проучване за шистов газ в зоната, където има няколко концесии. С няколко прекъсвания заради конфликти с местните жители информационната кампания на "Шеврон" през ноември и декември е обхванала над 2000 души, предадв Ройтерс.

Американската петролна компания има разрешителни за проучване за шистов газ в три селища във Васлуй - община Бъчещ, село Пълтиниш, община Пунджещ, село Силищя, и община Гъгещ, село Попен. До момента "Шеврон" е започнала да разполага петролна платформа, където ще бъде монтирана сонда, само в Пунджещ.

В четвърък "Шеврон" ще организира публично обсъждане в селището Пуйещ с цел получаване на ново разрешително за проучване за шистов газ и в това населено място.

В района на Пунджещ бяха организирани серия протестни акции срещу проекта на "Шеврон", а на 7 декември се стигна и до сблъсъци.

Заради възникналото напрежение румънската жандармерия установи "специална зона за сигурност" в селищата Силищя и Пунджещ, както и на участък от окръжния път, който свързва двете населени места. Всяко лице, което преминава в района, трябва да се легитимира пред органите на реда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай