Вторник,

Шефът на "Земеделие" обеща още пари за млади фермери

От: Стандарт -
A
A
A

 114 проекта на млади фермери, които не са се класирали по подмярка 6.1 от Програмата за развитие на селските райони - "Стартова помощ за млади земеделски стопани", но са получили до 35,96 точки, ще бъдат финансирани. Подготвена е нотификация, която ще бъде изпратена към Еврокомисията за отпускане на допълнителен ресурс от 2,85 млн. евро. Това заяви шефът на фонд "Земеделие" Васил Грудев, който в петък връчи първите 36 договора на млади фермери, кандидатствали при втория прием по 6.1.

Грудев се надява отговор от ЕК по нотификацията  да бъде получен до септември. „Гарантирам с името си, че тези проекти ще бъдат финансирани. Може да се икономиса от различни мерки и парите да бъдат прехвърлени за младите фермери”, увери шефът на държавния фонд.

Той посочи, че младите фермери са приоритет в екшън плана, който са изготвили заедно с министъра на земеделието Десислава Танева, за да се навакса закъснението при одобряване на проектите по ПРСР. Младите чакаха две години, докато получат одобрение на проектите си от фонда. 

 Сега ДФЗ ще финансира 880 проекта по подмярка 6,1. За тях ще бъдат разпределени 22 млн. евро. Всеки проект може да получи до 25 000 евро.

 Интересът от страна на хората до 40 г. да станат фермери е голям. Общо за приема на подмярката са подадени 1837 заявления за близо 46 млн. евро. От тях 994 проекта са преминали всички етапи на одобрение. Договори ще бъдат сключени за 880 проекта, които са получили до 40,36 точки.

От договорираните 880 проекта 654 са насочени към биопроизводство. Най-голям брой – 736 проекта, са в сферата на растениевъдство – в секторите „плодове и зеленчуци“, както и в трайните насаждения. От тях 595 са с бионасоченост. В сектор „животновъдство“ има 78 проекта, от които био са 59. В 66 проекта са заложени инвестиции и в растениевъдството, и в животновъдството, изтъкна Грудев.

Най-активни са младите фермери в областите Хасково – със 100 одобрени, следвани от тези от региона на Пловдив – с 84 проекта. На трето място се нареждат младите стопани от област Бургас – с 68 одобрени проекта, съобщи Грудев.

Сред младите земеделци, които получиха одобрението на проекта си в петък, бе и Димитър Гръков. Той е завършил режисура, но от 2 години се занимава със земеделската работа в  софийското село Мрамор. Отглежда домати, един декар праскови, планира да разшири стопанството си с череши. 

„Дядо ми има земя, видях, че има европейска програма, която подпомага младите фермери и реших да се пробвам в този бизнес”, разказа Димитър. Той ще използва парите за разширение на фермата, за покупка на фреза, маркучи и друга техника за стопанството. „Засега нямам аграрно образование, но за периода на договора съм длъжен да завърша и ще го направя”, каза още младият мъж. 

По думите му, земеделската работа е по-трудна физически, но не обременява психиката. А режисьорското му образование ще му помогне да я направи по-популярна и  да привлече и други млади хора да се включат в този бизнес.

 Към момента по ПРСР 2014-2020 подписани 6 581 договора за над 1, 950 млрд. евро, което е над 61% от общия бюджет на програмата. Изплатени са близо 800 млн. евро, което е 33.5% от финансовия пакет по програмата, която е с общ бюджет от близо 2, 918 млрд. евро, каза още Васил Грудев. 

 

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички