Четвъртък,

Шефът на КНСБ с тежка прогноза за бюджета

От: Агенция Стандарт -
3986
Шефът на КНСБ с тежка прогноза за бюджета
A
A
A

До края на годината ще се наложи нова актуализация на бюджета – това прогнозира директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов:

"За четири месеца имаме три корекции на прогнозата за БВП и тези три корекции водят за четири месеца 7 млрд. повече БВП очаквания заради инфлацията по текущи цени. Това според нас е така, но най-вероятно ще се наложи още една актуализация, тъй като средногодишната инфлация, която е заложена в момента, за да се изпълни, това означава, че от днес до края на годината инфлацията месец за месец трябва да нараства по 0,3 процентни пункта. Така е заложил министърът на финансите. Аз силно се съмнявам, че ще нараства с 0,3 процентни пункта. Най-вероятно ще бъде с 1-2, може би 3 процентни пункта повече от този средногодишен индекс, който е заложен".

От синдиката настояват доходите на работещите в бюджетната сфера да бъдат увеличени поне с 15 процента, предаде БНР. От синдиката искат от 1 юли минималната заплата да бъде повишена от 710 на 760 лева, а от 1 януари догодина да има ново увеличение.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com