Неделя,

Шефът на КЕВР пита енергийния министър за цената на газа

От: Агенция Стандарт -
620
Шефът на КЕВР пита енергийния министър за цената на газа
A
A
A

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов поиска обяснение от енергийния министър Александър Николов относно твърденията му, че цената на природния газ е можело да не поскъпва с 30 на сто от 1 януари. Това става ясно от съобщение на енергийния регулатор.

"На брифинг на 12.01.2022 г. заявявате, че е имало достатъчно инструменти за "различен микс" за регулирания пазар на природен газ. Посочвате, че според анализите на Министерство на енергетиката цената на природния газ от 1 януари 2022 г. е можело да бъде 107,60 лв. за мегаватчас, което е ръст от 5,15%, а не както предложи "Булгаргаз" ЕАД и енергийният регулатор утвърди – с 30%. Заявявате също, че не са използвани всички възможности и не е спазена нормативно заложената схема с приоритет да се използва газът от различни източници с най-ниски цени", представят ситуацията от КЕВР.

КЕВР призовава Николов да изпрати изготвения от експертите на Министерството на енергетиката анализ, както и данните и информацията, които са били използвани, за да членовете на Комисията да се запознаят с тях и да преценят основателността на твърденията от регулаторна гледна точка.

След получаването на отговор от Министерство на енергетиката и след провеждането на анализ на експертно ниво от страна на регулатора, Комисията ще информира обществеността за своето становище, категорични са оттам.

Според обявените от енергийния министър данни, цената на природния газ е можело да бъде увеличена не с 30%, а с 5,15 на сто от 1 януари тази година. Министър Николов също така обяви, че според него в наредбата за ценообразуване има достатъчно механизми, така че да няма толкова рязък скок на цената на синьото гориво.

Участие в анализа на енергийното министерство са взели и експерти на министерството на финансите.

До този момент премиерът Кирил Петков обяви, че би трябвало председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов да бъде сменен. Това обаче зависи от Народното събрание.

Мандатът на Иванов вече е изтекъл, но така и не се намери кандидат за негов заместник до този момент.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com