Шефове дължат 16 млн. за заплати

Шефове дължат 16 млн. за заплати | StandartNews.com

Най-много бавят надниците в ресторанти и магазини

София. 16 млн. лв. борчове за заплати са натрупали работодателите през първите три месеца на годината. Така общата сума, която дължат шефовете на подчинените си от предишни години, стана 98 млн. лв. Това разкри за "Стандарт" шефът на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова. Най-много забавени заплати има в търговията, ресторантьорството, сухопътния транспорт и строителството. Въпреки солидния дълг бавенето на заплатите намалява в сравнение с първите три месеца на 2013 г. Тогава просрочените плащания са били 29 млн. лв.

Проблемът с бавенето на заплати във фирмите от реалния сектор намалява. Инспекцията по труда отчете 30% спад на общата сума на просрочените възнаграждения.

"За 2013 г. сме установили забавени заплати за 36 млн. лв., докато година преди това те са били 52 млн. лв.", заяви Румяна Михайлова. Намалял е и броят на предприятията, в които трудовите инспектори установяват това нарушение - от 1320 през 2012 г. на 973 през 2013 г.

Ускореното връщане на ДДС на фирмите и по-бързото разплащане по обществени поръчки са сред основните причини за намалелия дълг на фирмите към служителите им, твърди Михайлова. Това е развързало разплащанията по веригата от доставчици. Положително влияние е оказало и икономическото оживление през втората половина на 2013 г.

Засилените проверки на трудовите инспектори също са допринесли за по-бързо разплащане с работниците. След намесата им през 2013 г. са преведени 53 млн. лв. стари заплати. Все още обаче се дължат трудови възнаграждения за 98 млн. лв., натрупани от минали години. ГИТ отчита и скъсяване на срока на просрочие. "Рядко забавянето е повече от 2-3 месеца", заяви Румяна Михайлова. Най-много забавени заплати са установени във фирми от търговията, ресторантьорството, сухопътния транспорт и строителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай