Шефът на БНБ се намеси! Ключови думи за страната

Какво каза Димитър Радев за бюджета

Шефът на БНБ се намеси! Ключови думи за страната | StandartNews.com

Банкер номер едно в страната даде ключово мнение за новия бюджет.

Управителят на БНБ Димитър Радев препоръча 10-процентен буфер в бюджета, който - ако не се реализират рисковете за задействането му, да бъде разходван през последното тримесечие на 2024 г. Радев представи становището на централната банка на заседанието на бюджетната комисия в парламента, на което се обсъжда фискалната рамка за догодина, предаде БНР.

Гуверньорът видя "положителни" моменти в процеса, като първият от тях е възможността бюджетът да бъде приет до края на годината. Освен това настоя и за повишаване на минималното ниво от 4,5 млрд. лева на фискалния резерв.

"Да се направи опит в рамките на 3-годишната бюджетна прогноза да се осигури намаляващ тренд на бюджетния дефицит, също така по отношение на бюджетните разходи - разбира се, говоря за реалните бюджетни разходи. Също така от гледна точка на несигурната среда, в която се намираме, да се заложат допълнителни буфери в бюджета за 2024 година, а също така и в тригодишен хоризонт", обясни Радев.

"Няма как да станем богата държава, ако поддържаме работната ръка евтина. Няма нито една държава, която с евтина работна ръка е забогатяла. Начинът да станем развита държава, да настигнем средвоевропейското ниво е чрез инвестиции, които да позволят на нашите работници да защитят по-висока производителност, по-високи заплати", категоричен бе от своя страна финансовият министър Асен Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай