Ще затворят ли въглищните централи у нас

Синдикати, работодатели и депутати подписаха обща декларация

Ще затворят ли въглищните централи у нас | StandartNews.com

Обединение в енергетиката. Синдикати, работодатели, експерти и депутати подписаха обща декларация. С нея се настоява поетият от България ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2026 година да бъде преразгледан.          

ТЕЦ „Марица 3“ е една от най-старите действащи централи у нас. Произвежда електроенергия като изгаря лигнитни въглища. Опасенията са, че ако ограничи въглеродните емисии с 40 процента, централата ще изпадне в колапс. 

"Човечеството все още не е измислило технология, която да улавя и да складира въглеродния диоксид“, каза Юлиян Семерджиев, юрисконсулт на ТЕЦ “Марица 3”. 

"Напълно е възможно, защото започна да се коментира, че няма проблеми, ще си купим ток. Точно, когато ще ни трябва обаче, дали ще има от кого да го купим?", поставя въпросът Семерджиев. 

Според изчисления на експерти около 60 процента от електроенергията в България се произвежда от въглищни централи. 

"В момента България е стожер, като основен доставчик на електроенергия за целия Балкански полуостров. Не виждам от къде можем да внасяме, след като всички държави около нас са нетни вносители“, каза Валентин Вълчев, председател на ФНСМ-КНСБ.

А хиляди работници са застрашени, добавя Вълчев. По думите му ще бъдат засегнати между 20 и 24 хиляди директни и около 120 хиляди индиректни работни места.

Затова синдикати, работодатели, експерти и народни представители се обединиха около обща декларация – да бъде отворен Планът за възстановяване, а ангажиментът, който е поела България за въглеродните емисии да се коригира. 

„Ние сме склонни да предложим да бъде разговаряно с ЕК за постигане на дерогация, отлагане на тази цел за времето, докато има война“, каза Радослав Рибарски от ПП. 

„Това не е проблем, който е регионален, това е проблем, който е национален, това е проблем, който застрашава националната сигурност“, категоричен бе ДЕлян Добрев от ГЕРБ. 

Зам.-енергийният министър Еленко Божков даде пример какво количество електроенергия ще загубим, ако централите намалят емисиите с 40 процента. 

„Непроизведената енергия ще е около 9 милиона мегаватчаса - все едно да лишиш „Марица Изток 2“ от производство за цяла година“, изчисли Божков.

Източник: Нова телевизия 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай