Вторник,

Ще вдигат ли лихвите, за да укротят инфлацията

От: Стандарт -
1345
Ще вдигат ли лихвите, за да укротят инфлацията
A
A
A

Американската централна банка (УФР) планира да повиши основните си лихви, за да се бори със скока на цените, предаде Франс прес. На заседанието се днес и утре Управлението за федерален резерв на САЩ ще реши какви ще бъдат темпът и и мащабите на тази стъпка.

Топката е в полето на УФР, от което се очаква да забави търсенето и да укроти инфлацията, тъй като именно неговите водещи лихви задават тона на търговските банки при определянето на техните лихви. А ако кредитът струва по-скъпо, частниците и компаниите потребяват или инвестират по-малко.

"Очаква се сигнал кога ще бъде първото повишаване на лихвите, вероятно на заседанието на УФР през март", прогнозира икономистът Джоел Нароф. "Ако имат такова намерение, не е зле екипът, който внезапно откри, че има инфлация, да го каже ясно", изтъкна той иронично.

Скокът на цените миналата година изненада икономистите, а ръководителите на УФР неотдавна направиха рязък завой по въпроса, обезпокоени от инфлацията, която внезапно престанаха да смятат за временна.

Институцията започна през декември да ускорява темпа на свиване на изкупуването на активи с намерението да спре през март, три месеца по-рано от предвиденото. Това вливане на ликвидности беше позволило да се подкрепи икономиката по време на кризата, а свеждането им до нула е предпоставка за повишаване на основните лихви, пише dir.bg.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички