2023: Ще се завърнат ли черните лебеди

Пет заплахи за световната икономика и финансова система

2023: Ще се завърнат ли черните лебеди | StandartNews.com
  • Пет заплахи за световната икономика и финансова система
  • Най-голямото безпокойство е за ескалация на кризите в Украйна и Тайван, които могат да провокират сблъсък на ядрени суперсили

Какви "черни лебеди" могат да разтърсят световната икономика и финанси през 2023 г.? Според теорията на икономиста Насим Талеб, "черните лебеди" са трудно предвидими рискове, които могат да доведат до значителни негативни последици. Най-голямото безпокойство е ескалацията на кризите в Украйна и Тайван, които могат да провокират сблъсък на ядрени суперсили. С всички останали "лебеди" световната икономика в крайна сметка ще свикне и ще се примири, дори ако последствията се окажат по-сериозни, отколкото след глобалната криза от 2008 г., пише komersant.

1. Военни конфликти

Конфликтът Русия-Украйна: Взаимни обвинения и информации за артилерийски  обстрели - bTV Новините

Повечето анализатори и политици смятат, че значителна ескалация на въоръжените конфликти е основният риск за световната икономика през 2023 г. Осъзнаването на този риск може да доведе до обръщане на икономическите тенденции и да промени правилата на играта за пазарите в много дългосрочен план. В края на 2021 г. мнозина се тревожеха за възможни въоръжени конфликти, но тогава преди всичко на фокус беше ситуацията около Тайван. Сега всички разбират, че конфликтът в Украйна носи не по-малки рискове за световната икономика.

Тъй като войната в Украйна е в разгара си, тя не се счита за "черен лебед", но нивото на заплахите може да се увеличи. "Перспективата за прекратяване на военната криза в Украйна все още е неясна и рисковете от нейното разширяване са доста значителни", казват анализатори.

Конфликтите в други части на света, като Тайван и Близкия изток, също представляват голям риск за световната икономика. Въпреки че Китай не предприе военна ескалация в Тайван след пристигането на бившия председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова, той остана готов да разреши проблема с военни средства.

Ако започне военна операция, в най-добрия случай срещу Пекин ще бъдат наложени икономически санкции, в най-лошия - ще има въоръжен сблъсък между Китай и САЩ.

Възможни санкции на Запада срещу Китай, остър недостиг на чипове поради спиране на производството им в Тайван, блокиране на Тайванския и Малакския пролив, през които минава повече от половината от световния контейнерен трафик, е сценарий за бързото изчезване на световната икономика.

2. Повишаване на лихвите

Преди повишаване на лихвите: Какво да предприемете? - Money.bgПроучване показа по-голямо безпокойство от миналата година по отношение на темповете на затягане на паричната политика от водещите централни банки в света, които са принудени да се борят с рекордната инфлация.

На първо място, тревогата е свързана с политиката на Федералния резерв на САЩ (FRS), който повиши основната лихва до 3,75-4%. Затягането на паричната политика на Фед е с рекордни темпове, каквито не помним от 80-те години на миналия век. Въпреки увеличението, основната лихва на Федералния резерв на САЩ все още е отрицателна в реално изражение, тъй като изостава от инфлацията, която възлиза на 7,7% на годишна база през октомври. Следователно пазарът очаква увеличение на ставката поне до 5%.

Рисковете от прекомерно повишаване на лихвите са много сериозни, тъй като от 2008 г. световната икономика натрупа огромен дълг, надхвърлящ 300 трилиона долара. Това е 350% от годишния световен БВП. Малко компании, физически лица или дори държави ще могат да обслужват такова дългово натоварване при нови лихви, които са в пъти по-високи от първоначалните. Строгата парична политика, съчетана с рецесия в икономиката, може да предизвика лавина от фалити и да потопи света в състояние на непрекъснати неизпълнения на задълженията на страните от развиващите се пазари и кредитираните корпорации /подобно на 1980-те години/. "Неизпълнението на задълженията в развиващите се страни ще постави началото на мощна финансова криза, превръщайки се в световна икономическа криза, което значително ще надхвърли мащаба на кризата от 2008 г.", казва Александър Лосев. През 2008 г. водещите световни борсови индекси се сринаха с 40-75%, а световният БВП през 2009 г. се сви с 2,3%.

3. Разширяване на санкциите

санкции срещу Русия - Новините - от България и света, бизнес, анализи,  политика

За световната икономика повишаването на ефективността на антируските санкции, както и възможното изостряне на отношенията между САЩ и Китай, ще означават по-нататъшно фрагментиране на световната търговия, инвестиции и финансови транзакции. В този случай излизането от стагфлационния сценарий ще бъде още по-трудно, възможни са нови сътресения - с енергийни ресурси, храни, торове и т.н. За Русия затягането на изолацията ще намали още повече притока на съвременни технологии, компоненти и много други, а оттам и потенциалният икономически растеж в средносрочен план.

4. Вирус

173 са новите случаи на коронавирус, починаха четирима заразени ᐉ Новини от  Fakti.bg - Здраве | ФАКТИ.БГ

"Черният лебед", наречен COVID-19, който долетя до нас през 2020 г. и държеше всички пазари в напрежение през последните три години, престана да всява страх у икономисти и инвеститори. Според проучване на портфейлни мениджъри от ноември на анализаторите на Bank of America (BofA), този риск дори не попада сред първите шест риска, от които глобалните портфейлни мениджъри най-много се страхуват. В същото време анализаторите отбелязват рисковете от появата на нови вируси или модификации на коронавируса, които са устойчиви на съществуващите ваксини. Вирусите могат да провокират нови вълни от пандемии и да доведат до блокиране, особено в страни с минимална толерантност. Рисковете от появата на нови щамове на коронавирус и нови вълни на пандемията остават, но както показва практиката, все повече страни предпочитат да не затягат карантинните ограничения и дават приоритет на поддържането на бизнес активността.

Докато правителствата, здравните системи, предприятията и гражданите станаха по-устойчиви на пандемията, икономическият инструментариум за справяне с въздействието беше намален в сравнение с 2020 г. и 2021 г. През последните две години, според данни на BofA, централните банки са налели над 8 трилиона долара във финансовите системи и са получили два пъти повече от икономиката под формата на фискални стимули от правителствата. "Светът вече няма да се бори с новата пандемия с мерки на паричната политика, така че ще има рязка рецесия, но с продължителен изход от нея (L-образна вместо V-образна рецесия през 2020 г.)", казва Антон Прокудин.

5. Природни рискове

6 600 природни бедствия за 20 години заради климатичните промени | Вестник

"Черни лебеди" са рисковете от големи природни бедствия в Югоизточна Азия, земетресения и цунами (предимно край бреговете на Япония), по аналогия с тези, които се случиха през 2011 г. Япония е третата по големина икономика и най-големият кредитор в света. Сериозни природни бедствия могат да сринат местния финансов пазар, което допълнително ще влоши развитието на финансовата криза в света и ще принуди Японската централна банка да повиши лихвените проценти. "Такава ситуация може да постави въпроса за кредитоспособността на развитите страни, което ще направи кризата неуправляема, а последствията за световната икономика ще бъдат много по-лоши, отколкото през 2008 г.", смята Антон Прокудин.

Прогноза

Въпреки всичко това участниците на пазара остават плахи оптимисти за перспективите за 2023 г. Те вярват, че пристигането на какъвто и да е "черен лебед" (с изключение на ядрената война) няма да е критично за световната икономика. Примерът от 2020 г. с нейните пандемични и карантинни ограничения показа, че дори много сериозни сътресения върху икономиката като цяло могат да имат много ограничено въздействие сами по себе си. Но подобно развитие на събитията е възможно при условие, че не предизвикват вторични негативни последици.

При негативен сценарий, на фона на стабилна инфлация в западните страни, нарастване на геополитическите рискове, повишаване на лихвите на Фед над 6% и на ЕЦБ над 3%, световната икономика ще бъде изправена пред тежка рецесия. При този сценарий средната цена на петрола Brent ще бъде само $50 за барел, Urals - $40 за барел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай