Вторник,

Ще се удължат ли мерките за подкрепа на бизнеса след 2021 г.?

От: Стандарт -
Ще се удължат ли мерките за подкрепа на бизнеса след 2021 г.?
A
A
A

От ХОТРЕК (Европейската асоциация на хотели, заведения, ресторанти и кафенета) призовават Европейската комисия да удължи държавните помощи за затруднените в резултат на кризата, породена от епидемията от КОВИД-19 бизнеси и след края на 2021 г. От ХОТРЕК припомнят, че държавите-членки могат да направят постъпления за това с краен срок до 16 юли, а до средата на септември могат да внасят и уточнения. Това съобщиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която е единствен пълноправен член на ХОТРЕК за България.

БХРА подкрепя позицията на ХОТРЕК за необходимото удължаване на срока на действие на механизмите за подкрепа на ЕС. От Европейската асоциация предлагат държавната помощ да бъде удължена и след декември 2021 г., като при нужда действието на схемите за помощ към бизнеса да бъдат с времеви период до 2024 г., когато според експертите най-пострадалите сектори на икономиката, сред които е и туризмът, ще започнат да се възстановяват от кризата.

От ХОТРЕК настояват и за удължаване на мярката за преобразуване на заеми в безвъзмездни средства поне до края на 2022 г., за подкрепа за непокрити фиксирани разходи, както и за пояснение кога държавите-членки могат да използват чл. 107/2 от Договора като правно основание за подкрепа.

Освен това стартиращите предприятия, създадени след 1 януари 2021 г., също трябва да бъдат част от държавната помощ, категорични са от ХОТРЕК.

Европейската асоциация на хотели, заведения, ресторанти и кафенета подчертава, че избягването на свръхзадлъжнялостта и загубата на кредитоспособност на ценни компании трябва да бъде приоритет на правителствата и в политиката на ЕС.

От организацията настояват и за превръщането на механизма Sure в постоянен механизъм, който да се използва в случай на извънредна ситуация, се посочва в прессъобщението на БХРА.

  


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички