Ще продължат ли да се увеличават лихвите по кредитите

Коментар на експерт по финансови пазари

Ще продължат ли да се увеличават лихвите по кредитите | StandartNews.com

Ще продължат ли да се увеличават лихвите по кредитите? Според финансови експерти у нас това е един от начините за справяне с инфлацията. Очакват през следващата година лихвите в еврозоната да надминат 5%, при сегашни около 2%.

Свиването на пореблението и търсенето на алтернативни енергийни реусрси също са махнизъм за борене с инфлацията. Затягането на паричната политика е факт. За да овладеят инфлацията, която достигна рекордни нива във всички краища на света, банките увеличават лихвите. Европейската централна банка ги увеличи до малко над 2%, но достатъчно ли е това, за да преборим с инфлацията?

"Инфлацията никога не е била преборвана от централните банки, без нивото на лихвените проценти да се качи над нивото на инфлацията, това е според статистиката за последните 90 години", казва Виктор Головченко, експерт по финансови пазари.

У нас през октомври и ноември вече е налице лек ръст на лихвите - с около 0.15 - 0.20% по новоотпуснати заеми. Банките се готвят за влошаване на кредитния портфейл. Очаква ли се ръст на безработицата и дали тази монетарна политика няма да се отрази лошо на икономиките, ще се разбере след около 9 месеца.

"В Щатите през март още започнаха тези покавания и то с големи стъпки. Бързо покачват лихвените проценти, за да свият потреблението, защото най-пострадалите от тези проблеми са хората с ниска покупателна способност. Борбата с инфлацията ще продължи много дълго време, докато не се реши енергийният проблем", обясни Виктор Головченко, цитиран от БНТ.

Инфлацията обаче идва най-вече от кризата в енергийния сектор. Затова освен да пестим и свиваме потреблението си, добре е да помислим за повече възможни източници на енергия, както в бизнеса и производството, така и в домакинствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай