Ще ни пусне ли Турция газа

Вчера е направена поредната проба на трасето между България и Гърция и е установено, че всичко върви по план

Ще ни пусне ли Турция газа | StandartNews.com

България е започнала преговори с Турция за осигуряване на трасе за доставка на природен газ като алтернативен маршрут. Това съобщи за БНТ изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Той посрещна днес депутати от енергийната комисия към парламента в Чирен. Въпреки намерението за изнесено заседание на комисията в Чирен, до такова не се стигна, тъй като много народни представители не откликнаха на поканата.

Пред БНТ изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" заяви, че компанията е готова да напълни хранилището до края на лятото и есента.

"Към настоящият момент - в хранилището има над 113 млн. куб. м природен газ, което представлява около 21% от техническия капацитет за съхранение. За този период от годината това е един нормален обем. В сравнение с миналата година - това е с около 6% повече газ в хранилището. Приключи добивния сезон, в момента сме в период на нагнетяване и на дневна база се нагнетяват около 1 милион куб. м. природен газ." - каза изп. директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

При нужда хранилището може да заработи и през лятото, но в момента количествата са достатъчни за 30 дни и могат да осигурят около 40% от лятното потребление на природен газ.

Вчера е направена поредната проба на трасето между България и Гърция и е установено, че всичко върви по план, така че тръбата да бъде завършена в срок, каза още Малинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай