Събота,

Ще има 200 минимални заплати

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

От следващата година минимална работна заплата няма да е универсална, а ще се определя по сектори. За това се договориха наскоро синдикатите, работодателите и правителството. Решението им стана част от подписано Национално тристранно споразумение.

По каква формула ще се определя минималното възнаграждение за различните професии? Идеята е да се договарят тези минимални работни заплати, които да бъдат стартови за трите основни категории персонал – нискоквалифициран, средноквалифициран и висококвалифициран, за всички икономически дейности, които в момента са между 60 и 70. Това означава, че ще договаряме около 200 минимални заплати, обясни пред бТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той уточни, че отделни браншове вече имат договорени такива минимални възнаграждения, които са по-високи от официално определената минимална заплата за страната, която е 610 лв.

По думите на Димитров, ако синдикатите и работодателите в бъдеще не могат да се разберат за определен бранш, правителството ще трябва да се намеси и да наложи решение, което ще е задължително.

Синдикалният лидер обясни, че няма как да има много ниски или много високи минимални възнаграждения, защото ще има сблъсък между профсъюзите и бизнеса.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички