Вторник,

Ще фалират ли българските топлофикации заради високите цени на природния газ?

От: Стандарт -
1126
Ще фалират ли българските топлофикации заради високите цени на природния газ?
A
A
A

В последната година цените на природният газ са основна тема на разговор за бизнеса в България поради огромното увеличение, което настъпи на пазара.

            През януари 2021 година одобрената цена от Булгаргаз беше 26,93 лв. През август 2021 година цената стана 57,60 лв, а година по-късно ще достигне шокиращата стойност от 287 лв.

            Редица топлофикации, които работят на природен газ, обявиха притеснението си за високите цени и изразиха съмнение, че при подобно допълнително увеличение на цената ще успеят да посрещнат месечните разходи на дружествата.

            „Не  знам как е възможно само за месец цената на природния газ да се вдигне с 54%. Одобрената регулаторна рамка за тримесечието е 114лв, а още в първия месец природният газ ще бъде 296 лева. Ако държавата не ни даде компенсации предстоят фалити в сектора“. каза изпълнителният директор на Топлофикация Враца инж. Радослав Михайлов.

            По думите на директора и енергиен експерт подобно огромно увеличение не е имало никога и създава риск за провал на отоплителния сезон. Според инж. Радослав Михайлов не само високите цени, а и неясните доставки на природен газ, притесняват бранша.

            „Независимо, че има още 2 месеца до началото на отоплителния сезон, неяснотата ни кара да търсим алтернативи, но за съжаление в толкова кратки срокове е невъзможно да преминем на друго гориво.“ каза инж. Радослав Михайлов.

            Въпреки неколкократното поскъпване на основното гориво, през миналия регулаторен период цените на топлинната енергия не са били коригирани, а цялото увеличение е било за сметка на дружествата. Топлофикациите вече са натрупали десетки милиони загуби и предупредиха, че ако няма компенсации, фалитите са неизбежни, за това вече са и в протестна готовност. Дружествата скоро няма да могат да посрещнат обичайните си нужди и да отделят средства за ремонти инвестиции.

            Проблемът не е единствено при топлофикациите на природен газ. За да подобрят екологичните си показатели, няколко въглищни централи вложиха значителни средства, за да заменят въглищата с природен газ. Синьото гориво се приема за по-екологичен източник на енерия.

            Топлофикациите в Перник и Русе са на финала по внедряването в експлоатация на съоръжения, използващи природен газ за производството на енергия. Очаква се и двете дружества частично да преминат към природен газ до няколко месеца.

            „Когато решихме да инвестираме в мощности на природен газ, цените бяха коренно различни! От години следя цените на всички горива. Увеличение на цената на природния газ с над 400% само за 1 година е прецедент, който ще предизвика огромни сътресения за всички потребители.“ каза изпълнителният директор на Топлофикация Перник инж. Чавдар Стойнев.

            Според инж. Чавдар Стойнев не по-малък е и проблемът с несигурността на доставките на природен газ. По думите му за момента по нищо не личи, че наличието на природен газ през зимните месеци е подсигурено.

            Асоциация на топлофикационните дружества в България през миналата седмица изпрати писма до институциите, с които ги моли от името на всички топлофикации да се определят отново компенсации. Според експерти в бранша, ако това не се случи, предстоят фалити и провал на отоплителния сезон в няколко български града.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички