Сезонът на малките заеми

Младите търсят пари за почивка, а по-улегналите за ремонти

Сезонът на малките заеми | StandartNews.com

София. Пролетта и ранното лято често се свързват със семейни разходи на битова основа, които налагат тегленето на малки заеми от банките. Например традиционни за сезона са разходите за ремонти и свързаните с тях покупки на бяла и черна битова техника. Към тях трябва да се прибавят и разходите за абитуриентски балове и резервации за предстоящите летни почивки.

"Имаме множество запитвания за потребителски кредити за суми до 1500 лв.", коментират от една от родните банки. Оказва се, че потребителските кредити за малки суми не са табу дори за пенсионерите у нас. Запитванията за кредити сочат една основна тенденция - по-младите искат кредити, за да финансират харчовете си за предстоящите летни почивки, докато по-улегналите се насочват към заеми за ремонт или удовлетворяване на дадена битова нужда. Логично заемите за дребни суми се договарят със срок за погасяване до 1-2 години. Повечето кредитоискатели са редовни платци, които вече са върнали няколко подобни заема за малки суми, теглени през предходните години.

Интересно е, че доста пенсионери разчитат именно на банковите кредити. Понастоящем около 40% от разглежданите искания за кредити до 1000 лв. са на пенсионери, посочват банкови експерти. По традиция възрастните българи успяват добре да си направят сметката и да договорят заема така, че да успяват да го изплащат. Въпреки сезонната тенденция, която пълни банките у нас с искания за дребни потребителски кредити, статистиката сочи, че най-малките заеми са предпочитани от българите през цялата календарна година. 46,8% от всички потребителски кредити в страната са за суми до 1000 лв., сочат данните на Българската народна банка към края на първото тримесечие на годината.

През последната година броят на тези заеми нараства с близо 10% на фона на 2% общ ръст на всички кредити на домакинствата в страната. Всъщност тези 2% се получават именно поради 10% ръст при заемите до 1000 лв. и 5% ръст на тези за суми между 25 хил. и 50 хил. лв. Кредитите за всички останали суми намаляват на годишна база и като обща сума, и като общ брой. Именно за суми между 25 и 50 хил. лв. са най-често търсените ипотечни кредити. Причината за това е, че все повече хора финансират по-голям дял от цената на придобивания имот със собствени средства.

Прибягването до малки по размер заеми и като цяло внимателният подход към харчовете през последните няколко години доведоха и до сериозно изчистване на необслужваните кредити. Лошите и преструктурирани потребителски заеми намаляват с 15% през последните 12 месеца. За сравнение, необслужваните ипотечни кредити, които обхващат доста по-сериозни суми, не се радват на подобно понижение, даже напротив - отчитат ръст от 3,21% на годишна база.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай