Седем стъпки за по-евтин ток

Пускат промените в закона по бързата писта

Седем стъпки за по-евтин ток | StandartNews.com

София. На четвъртия ден от масовите протести в България управляващите обещаха с 5% по-евтин ток от 1 юли. Още утре кабинетът ще внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) нов модел за ценообразуване на електроенергията, който да доведе до намаляване цената на тока за бита и за бизнеса, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Проектът ще се задвижи по бързата писта - обсъждането в обществения съвет и вкарването в пленарна зала ще стане още тази седмица. "Ако бъде гласуван от всички партии, по-евтиният ток с до 5% ще е в сила от 1 юли", категоричен бе министърът. Той посочи 7 конкретни мерки, които ще доведат до намалението:

1. Намаляване на студения резерв, за който Националната електрическа компания (НЕК) и Енергийният системен оператор (ЕСО) плащат предимно на ТЕЦ-овете. Това ще стане чрез провеждане на търгове между централите по пределна цена, определена от ДКЕВР. В момента наистина много мощности се поддържат като студен резерв и им се плаща за това, че не работят, но седят в готовност да се включат. Което пък се калкулира в цената на тока, а в крайна сметка и във фактурите ни за ток, обясняват експерти.

2. Да не се изкупува цялата произведена ел.енергия от т.нар. заводски централи по преференциални цени, както повеляват евродирективите. След това за собствените си нужди предприятията купуват по-евтина енергия и така пазарът се изкривява. Според Стойнев тези заводи трябва да ползват за своите нужди тока от вътрешните си малки централи и само след покриване на потреблението да продават остатъка.

3. Енергийните дружества по цялата верига да намалят печалбите си чрез промяна на действащите норми на възвръщаемостта. Освен на държавните дружества ще се оптимизира и печалбата на Електроразпределителните предприятия (ЕРП), обясни Стойнев.

4. Ще бъдат намалени и отчисленията от разходи на ЕРП-тата, включително и признатите загуби.

5. Оптимизиране на всички разходи на дружествата, които имат участие в крайните цени на тока - производители, преносни предприятия, доставчици на енергия. Предложението буди известни съмнения сред някои експерти доколко би било възможно при всяка компания по веригата. Въпреки това обаче мнозина са на мнение, че на доста места има раздути разходи, които могат да се оптимизират.

6. Създаване на възможности за увеличаване на износа на ток чрез намаляване на такса пренос. По този начин електроцентралите ще могат да работят нормално, а част от тежестите ще се поемат от клиенти в чужбина, обясняват специалистите.

7. Приходите от продажба на въглеродни емисии да се използват за намаляване на цената на произведената енергия от ВЕИ. Идеята не е нова. Още преди месеци редица експерти в бранша лансираха идеята парите, които държавата получава от продажба на квоти за въглероден диоксид, да отиват в специален фонд. Той от своя страна да поеме част от преференциалните цени, на които се изкупува токът от вятър, слънце, вода и биомаса, по този начин да се намали зелената добавка, а така и крайната цена за потребителите.
"Намаляването на цената няма да е само за бита, но и за бизнеса. Така ние ще запазим конкурентоспособността на българската икономика", подчерта Стойнев. Той обясни, че евтиният ток от АЕЦ "Козлодуй" и държавната ТЕЦ 2 вече ще влиза в енергийния микс. "Когато отпушим износа, евтиният ток ще остане за българските потребители и за инвеститорите у нас - български и чужди", каза Стойнев.

Идеята за намаление на цената на тока безспорно е добра новина за българите. Коментарите обаче са разнопосочни. Тъй като се засягат и много интереси, за което предупреди и министър Стойнев. Мерките трябва да се направят много внимателно, за да не разклатят още сигурността на системата. Например орязването на признатите разходи за инвестиции на ЕСО, ЕРП-тата и електроцентралите може да доведе до повишаване на авариите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай