Съвети от бизнеса за Научните чудеса

Съвети от бизнеса за Научните чудеса | StandartNews.com

Кампанията стартира пряко в ефира на Канал 3

Големите в българския бизнес ще дадат препоръки как научните открития да бъдат превърнати в иновации и да станат част от икономиката ни. Това ще стане по време на дискусията на "Стандарт" и "БАН "Научните чудеса на България", която ще се проведе днес в Големия салон на БАН. Форумът ще се излъчва пряко в ефира на Канал 3, медиен партньор на инициативата, от 11,30 ч.

На нея рамо до рамо ще седнат академици и професори от БАТ, министри, индустриалци, преподаватели в университети и училища. Специален гост на форума е вицепрезидентът Маргарита Попова.

Сред участниците са Ангел Геков, председател на Управителния съвет на Българската банка за развитие, проф. д-р Николай Вълканов, председател на СД на "Минстрой Холдинг" АД, д-р инж. Цоло Вутов, управител на "Геотехмин", Симеон Пешов, председател на СД на "Главболгарстрой", Радомир Чолаков, изпълнителен директор на "Каолин" АД, и др. Заместник-министрите на образованието проф. Николай Денков и проф. Костадин Костадинов ще представят възможностите за възстановяване на триъгълника висше образование - наука - бизнес, както и перспективите, които дава пред иновациите новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Целта на кампанията е за българската наука да се заговори като за инвестиция в бъдещето. Да бъдат откроени десетте най-велики български научни достижения на всички времена, както и да представи младите ни таланти, които редовно носят призове на България от състезания във всички точки на света. Над 50 научни открития си оспорват палмата на първенството в лютата битка. Начело са шестият сърдечен тон, или "мелодията на сърцето", откритие на проф. Иван Митев, и Брауновият газ, рожба на българския емигрант Илия Вълков, по-известен като Юл Браун.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай