Саудитска Арабия обяви петролна война на Русия

Рияд ще увеличи производството си до 10-11 млн. барела на ден, а сега добива 9,7 млн.

Саудитска Арабия обяви петролна война на Русия | StandartNews.com

Истинска петролна ценова война обяви Саудитска Арабия, след като обяви, че от април ще намали рязко доставните цени на добивания от кралството петрол и в същото време ще увеличи производството си до 10-11 млн. барел на ден. Понастоящем Риад добива около 9,7 млн. барела на ден.

Държавният петролен гигант "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) ще предоставя от началото на април арабския си лек суров петрол на азиатските пазари с отстъпка от 3,10 долара за барел спрямо средната цена за Оман/Дубай, което е с 6 долара за барел по-евтино от март, се казва в съобщение на компанията в края на събота.

В същото време компанията намали и цената на априлската цена на арабския си лек суров петрол за САЩ с отстъпка от 3,75 долара за барел спрямо индекса ASCI (Argus Sour Crude index е инструмент за ценообразуване, използван от купувачи, продавачи и търговци на вносен суров нефт за използване при дългосрочни договори), което е със 7 долара за барел по-евтин петрол от март.

"Арамко" намали и своята ценова отстъпка за арабски лек суров петрол за Северозападна Европа с цели 10,25 долара за барел спрямо средната цена на петрола Брент, което е де факто понижение с 8 долара за барел.

Всички тези агресивни дъмпингови мерки от страна на Саудитска Арабия идват в резултат на провалените в петък преговори между ОПЕК и Русия, след като Москва отказа да подкрепи предложението на картела за допълнителни по-дълбоки съкращения на петролните добиви с общо 1,5 млн. барела (1 млн. от ОПЕК и още 500 хил. барела от досегашните съюзници, начело с Русия). Целта на предложените допълнителни съкращения беше да  ограничи ценовият спад на петрола в резултат на епидемията от коронавирус, която ще причини рязко забавяне на световната икономика и дори може да доведе до рецесия.

Обявената от Саудитска Арабия ценова война причини истински колапс на петролните фючърси при старта на търговията в понеделник.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през май се сриват около 12:00 ч. българско време с 20% към 36,65 долара за барел, след като първоначално дори удариха многогодишно дъно от 31,02 долара за барел (най-ниско ниво от 12-ти февруари 2016-а година).

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април също се обезценяват с около 20% към 33,00 долара за барел, след като и те удариха в началото на търговията многогодишно дъно от 27,34 долара за барел (най-ниско ниво от 12-ти февруари 2016-а година).

Това представлява най-драматичен дневен срив на цените на петрола от януари 1991-а година насам, когато беше даден старта на първата война в Персийския залив.

Анализатори на банката Goldman Sachs намалиха драматичното прогнозата си за цените на петрола в резултат от обявената от Саудитска Арабия "ценова петролна война" и вече очакват, че фючърсите на петрола Брент ще се търгува около 30 долара за барел през второто и третото тримесечия на 2020 година с риск за възможни временни спадове към оперативните стрес нива за "черното злато" близо до 20 долара за барел.

Страховете за глобална ценова петролна война задълбочават допълнително паниката на световните капиталови пазари, предизвикана от разрастващата се епидемия от коронавирус, като по-рано днес азиатските борсови индекси се понижиха с между 3% и 5%, а европейските борси стартират търговията с още по-драстични спадове между 5% и 8,7%. Фючърсите на трите основни американски фондови индекса пък се понижава с близо 5% преди старта на днешната търговия на Уолстрийт, след като дори за кратко успяха да надвишат този заложен от борсите в САЩ ценови лимит от +/- 5% от предходните нива на затваряна на пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай