Само европейци ядат житото ни

Износът на наша пшеница за страни извън ЕС падна с 98%

Само европейци ядат житото ни      | StandartNews.com

София. Българското жито храни само Европа. Износът на пшеница за страни извън Евросъюза е паднал с 98% през последната година. За Азия и Африка сме изнесли едва малко над 1100 тона хлебна пшеница.

Това сочи анализ за пазара на зърно, изготвен от земеделското министерство. В същото време българската пшеница, продадена извън границите на страната ни, се увеличава с 5,3% спрямо 2011 г., отчитат от ведомството на Мирослав Найденов. Очаква се до края на годината страната ни да пласира зад граница около 2,4 млн. тона хлебно зърно.

Причините за спада на износа за страни извън ЕС и увеличението на общите количества, продадени извън страната, са високите изкупни цени на пшеницата, сочи анализът. Житото през 2012 г. е поскъпнало с близо 40% в сравнение с предишната реколта. Добрата цена и проблемите с отглеждането на маслодайните култури пък са причина за увеличение на площите, засети с пшеница през тази есен, отчитат от земеделското министерство. По данни на САПИ площите, засети с хлебно зърно, са се увеличили с 32% тази есен в сравнение със същия период на 2011 г.

Повече площи, заети със зърно, ще има и в целия Евросъюз, сочи доклад на Strategie Grains. На територията на общността през есента на тази година са засети с 2,5% повече площи с пшеница в сравнение с миналата година. Най-оптимистичният сценарий за реколта 2013 е тя да достигне 142 млн. тона в целия Евросъюз. Най-песимистичният пък предвижда едва 121 млн. тона хлебно зърно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай